Важно е да уточним, че статията няма медицински характер, а научноопулярен. Тя в никакъв случай не изключва необходимостта да се консултирате със специалист, ако детето ви прояви признаци на алергия.

Хранителните алергии и непоносимости при децата могат да бъдат много стресиращи за родителите. Неслучайно захранването на бебетата се осъществява чрез следването на определени стъпки и постепенното включване на различни храни. Ако детето ви има алергия или нетолерантност към някоя храна, е абсолютно задължително да уведомите детската градина или училището, което посещава. Също така е добре да се консултирате с диетолог, който да помогне да се изготви подходящ хранителен режим.

Хранителни алергии

Хранителните алергии са често вследствие на отслабен имунитет. Най-честите алергени са: фъстъци и други ядки; яйца,; мляко; риба; сусам; жито; соя. Затова някои от тях са забранени до 2-годишна възраст. Ако например детето страда от екзема, имунната му система е отслабена. Това означава, че през първата и втората година от живота си е силно предразположено към алергия, когато опита за първи път дадена храна. Най-тежката алергична реакция се нарича анафилаксия - обикновено се проявява с редица симптоми, включително сърбящ обрив, подуване в гърлото, затруднено дишане, ниско кръвно налягане. Сред най-често срещаните причини са ухапвания от насекоми, приемането на определени храни и медикаменти. Изисква незабавна медицинска намеса, тъй като може да доведе до изпадане в шок и дори смърт. Предпазните мерки включват пълното избягване на рисковите храни.

Хранителна непоносимост

Хранителната непоносимост или нетолерантност, за разлика от хранителната алергия, е неалергична реакция към определена хранителна съставка. Проявяват се към съдържащите се в различните храни консерванти, оцветители, ароматизанти, овкусители и пр. подобрители, т. нар „Е”-та. Най-честите признаци са силен сърбеж, кашлица или обрив, но могат да предизвикат и по-тежки кожни прояви или астма.

За разлика от алергичната реакция, хранителната непоносимост не е животозастрашаващо състояние. При най-малките симптомите най-често са: раздразнителност, хиперактивност, проблеми със съня, стомашно неразположение, понижено настроение, кожни сърбежи, запушен нос.

Профилактиката и лечението на хранителната непоносимост се различават от тези при хранителните алергии. При случаите на хранителна непоносимост са неуместни и неподходящи алергичните кожни тестове, защото реакциите са предизвикани от неимунни процеси. Доказването на хранителна непоносимост към дадена храна се определя само с кръвен тест.

Как да се справим с хранителната непоносимост

Няма „правилна” диета за децата с хранителна непоносимост. Установите ли веднъж източника на проблема, е важно да преустановите ежедневния прием на тази храна. Но за разлика от положението с алергичните реакции, тук не е задължително тези храни да се избягват напълно и завинаги.  

Често справянето с проблема може да бъде много лесно – например да спрете на детето си сока от определен плод, който се продава в магазина, но не и самия плод. Всичко зависи от степента на чувствителност на организма.

Някои храни като млякото, соята, житните или пшеничните култури предизвикват както алергии, така и непоносимост у малките деца. Затова най-важното е да установите за какъв тип реакция става въпрос. За целта е препоръчително да се консултирате със специалист и да направите нужните изследвания.

Цветелина Велчева по материали от healthykids.nsw