Знаете ли, че ябълките съдържат витамини, които пречат за образуването на пърхота? А именно той често е причина да усиленото капане на косата, съобщава The Daily Mail. 
Тези 5 плода могат да ограничат или да спрат косопада.

1. Папая. Най-мощният „строителен“ компонент на нашето тяло е колагенът. Организмът ни го синтезира от определени аминокиселини, които обикновено се съдържат в говеждото месо, кокошките, рибата, яйцата, млечните продукти.
За процеса е необходим също така и витамин С.

Екзотичният плод папая съдържа именно комбинацията от ценни аминокиселини и вит. С. Освен това този плод е източник на калций, който също помага и спира косопада.

2. Ананас. Много се пише за вредната роля на свободните радикали – нестабилни атоми, които се образуват в организма ни, увреждат клетките, като ускоряват стареенето и болестите. Свободните радикали вредят и на косата – атакуват луковицата на корена като ускоряват процесите на по-усилено капане особено в зряла възраст. Антиоксидантите от ананаса противодействат на тези процеси.

3. Праскови. За да се запази косата здрава и лъскава, кожата на скалпа трябва да се овлажнява. Там се намират и отворите на потните и на мастните жлези, които „смазват“ косъма по време на растеж. Когато кожата на главата е прекомерно суха, процесът се затруднява. Прасковите са особено богати на витамини А и С, които помагат за овлажняване на кожата.

Продължава на страницата на Новите родители