8 признака за това, че интелектът ви е над средното ниво

16 юни 2016 г., 15:00
28513

Снимка: Shutterstock

Имате ли високо мнение за своите интелектуални способности, пита IFL Science? Ето ви 8 относително обективни показателя (по инфографика на Business Insider), които ще определят дали нивото ви е над средното.

Вие сте първото дете в семейството

Първородните по принцип са по-умни, но не заради генетиката. Проучване от 2007 г. показва, че това е свързано с психологията и семейната динамика.

Ходили сте на уроци по музика

Проучване от 2011 г. установява, че след един месец на музикални уроци, вербалната интелигентност при децата от 4 до 6-годишна възраст нараства.

Не пушите

През 2010 г. изралески учени изследват над 20 000 младежи и установяват, че средният коефициент на интелигентност при пушачите на възраст от 18 до 20 г. е 94, а при непушачите - 101.

Не сте с наднормено тегло

Здравото тяло е тясно свързано със здрав и функциониращ мозък. Френско проучване от 2006 г. открива, че при тест за речниковия запас, затлъстелите хора се справят с 44 процента от думите, а слабите - с 56 процента.

Левичари сте

Учените отдавна свързват боравенето с лявата ръка с "разчупеното мислене" - форма на креативност, която позволява генерирането на нови идеи чрез асоциации.

Използвали сте марихуана

Противоречиво проучване от 2012 г. посочва връзка между  високо ниво на интелигентност в младежка възраст и пушенето на марихуана като възрастен. Това подсказва взаимодействие между високото IQ при подрастващите и възприемането на опасни форми на поведение.

Имате котка

През 2014 г. учени установяват, че хората с куче за домашен любимец са по-общителни, а тези с котки - по-интеригентни. Възможно е това да е защото интровертните собственици на домашни любимци се занимават повече с интелектуална дейност.

Високи сте

Учени от Принстън твърдт, че още от 3-годишна възраст, когато училището все още е далеч, високите деца се справят значително по-добре с конгнитивни тестове.

Коментари