Никой не може да каже със 100-процентова сигурност, че дадена двойка е на път да се раздели.

Социолозите обаче успяват да установят със завидна точност кои хора са изложени на най-висок риск от подобно нещо. Всички те споделят някои общи черти – както в начина, по който се карат или описват връзката си, така и в нивото на образование и трудовия статус.

По-долу Business Insider представя 8 фактора, които предсказват развода.

Сключване на брак като тийнейджъри или след 32-годишна възраст

Снимка: Africa Studio / Shutterstock

Най-доброто време да се ожените е, когато се чувствате готови и когато сте намерили някого, с когото смятате, че можете да прекарате целия си живот. Не насилвайте нещата - или не ги отлагайте – просто защото някакво проучване ви е казало да го направите.

Въпреки това изследванията показват, че двойките, които се женят в тийнейджърска възраст, както и в средата на 30-те си години или по-късно, са изложени на по-голям риск от развод, отколкото онези в края на 20-те и началото на 30-те си години. Рискът е особено висок за двойките в тийнейджърска възраст.

Това сочат резултатите от изследване, ръководено от Никълъс Волфингер, професор в Университета на Юта. След 32-годишна възраст шансовете за развод се увеличават с около 5 % всяка година, установява той.

"За почти всички късните двадесет години изглежда са най-доброто време за сключване на брак", пише Волфингер в блога на консервативния Институт за семейни изследвания:

Друго изследване, публикувано през 2015 г. в списание Economic Inquiry, открива, че шансовете за развод при хетеросексуалните двойки се увеличават с нарастването на възрастовата разлика между съпрузите.

Както пише Меган Гарбър в The Atlantic:

"Проучването установява, че при разлика от една година във възрастта на двойката вероятността да се разведат е с 3% по-голяма (в сравнение с връстниците им на същата възраст), а при разлика от 5 години - с 18%. Разликата от 10 години пък увеличава вероятността за раздяла с 39 %."

Да имаш съпруг, който не работи на пълен работен ден

Проучване на Харвардския университет от 2016 г., публикувано в American Sociological Review, показва, че не толкова финансите, колкото разпределението на труда влияе на шансовете за развод.

Когато изследователката Александра Килевалд разглежда хетеросексуалните бракове, сключени след 1975 г., тя научава, че двойките, в които съпругът не работи на пълен работен ден, имат 3,3% шанс да се разведат през следващата година, в сравнение с 2,5% сред онези, в които мъжът е назначен на подобна работа.

Трудовият статус на съпругите обаче не оказва голямо влияние върху шансовете на двойката да се разведе.

Изследователката стига до заключението, че стереотипът за мъжа като глава на семейството, който е длъжен да носи парите вкъщи, е все още жив и може да повлияе на брачната стабилност.

Незавършено средно образование

Може и да ви се струва несправедливо, че двойките, които прекарват повече време в училище, имат по-малка вероятност да се разведат. Но изследванията сочат точно това.

Публикация на уебсайта на Бюрото за трудова статистика изтъква резултат от Националното надлъжно проучване на младежта (1979 г.), което разглежда моделите на бракове и разводи на група млади хора от бейби бума. Публикацията гласи:

"Шансът бракът да завърши с развод е по-малък за хората с по-високо образование, като над половината от браковете на лицата, които не са завършили средно образование, са приключили с развод в сравнение с приблизително 30 % от онези на хората, завършили университет."

Възможно е това да е свързано с факта, че по-ниското ниво на образование предсказва по-ниски доходи - което от своя страна води до по-стресиращ живот. Както психологът Ели Финкел заяви по-рано пред Business Insider:

"Това, което мисля, че се случва, е, че е много трудно да имаш продуктивен и щастлив брак, когато обстоятелствата в живота ти са толкова стресиращи и когато ежедневието ти включва, да речем, три или четири автобуса, за да стигнеш до работата си."

Проява на презрение към партньора

Снимка: Gorodenkoff / Shutterstock

Джон Готман, психолог от Вашингтонския университет и основател на института "Готман", нарича някои поведения във връзката "четиримата конници на Апокалипсиса". Това е така, защото те предсказват развода със забележително висока точност:

  1. Презрение: Виждате партньора си като по-долу от вас, а не като равен. (Готман нарича това поведение "целувката на смъртта" за една връзка.)
  2. Критика: Превръщане на дадено поведение в твърдение за характера на партньора.
  3. Отбранителност Играене на жертва в трудни ситуации.
  4. Спиране на дискусията: т.е. блокиране на нормалния разговор по време на спор.

Както съобщава Ерин Бродуин от Business Insider, тези заключения се основават на 14-годишно проучване на 79 двойки, живеещи в Средния Запад на САЩ, което Готман провежда заедно с психолога от Калифорнийския университет в Бъркли Робърт Левънсън. И макар че то е било малко, още едно десетилетие на изследвания потвърждава изводите.

Прекалената нежност като младоженци

Ако не сте склонни да се прегръщате, целувате и държите за ръце като младоженци, това може да е проблем. Но ако на практика не могат да ви отделят един от друг, това също не е хубаво.

Психологът Тед Хюстън проследява 168 двойки в продължение на 13 години - от сватбения им ден нататък. Той и екипът му провеждат множество интервюта с двойките по време на изследването.

Ето една очарователна констатация от статията, публикувана в списанието "Междуличностни отношения и групови процеси" през 2001 г.: "Като младоженци двойките, които са се развели след 7 или повече години, са били почти главозамайващо привързани, проявявайки около една трета повече привързаност, отколкото съпрузите, които по-късно са били щастливо женени."

Авива Пац го обобщава в Psychology Today: "[Д]войките, чиито бракове започват с романтично щастие, са особено склонни към развод, защото е твърде трудно да се поддържа такава интензивност. Вярвате или не, но браковете, които започват с по-малко "холивудска романтика", обикновено имат по-обещаващо бъдеще."

Ежедневен стрес

Не подценявайте влиянието на стреса върху брака.

В статия от 2007 г., публикувана в Journal of Social and Personal Relationships, са разгледани факторите, които водят до развод при европейски двойки, и е установено, че ежедневният стрес е важна причина за решението за развод при мнозина.

На пръв поглед тривиални преживявания като забравяне на среща или изпускане на автобуса се оказват причина за напрежение между съпрузите.

Авторите дори установяват, че "участниците съобщават, че натрупването на ежедневен стрес е по-значим фактор за развод, отколкото влюбването в друг човек, насилието от страна на партньора или дори конкретно голямо житейско събитие, което би предизвикало промени в личния им живот".

Затваряне в себе си по време на конфликт

Когато партньорът ви се опитва да говори с вас за нещо тежко, вие какво правите? Затваряте се в себе си? Ако е така (или ако партньорът ви прави подобно нещо), това не е добър знак.

Проучване от 2013 г., публикувано в Journal of Marriage and Family, установява, че поведението на съпрузите, които се "затварят в себе си" по време на конфликт, предсказва по-висок процент на разводите. Това заключение се основава на интервюта на изследователите с около 350 младоженски двойки, живеещи в Мичиган.

Същевременно проучване от 2013 г., публикувано в списание Communication Monographs, показва, че двойките, ангажирани с модели на "искане/затваряне" - т.е. единият партньор оказва натиск върху другия и получава мълчание в замяна - са по-малко щастливи във взаимоотношенията си.

Водещият автор на проучването Пол Шродт от Тексаския християнски университет казва, че е трудно да се прекъсне този модел, защото всеки от партньорите смята, че другият е причината за проблема. Това изисква да се види как индивидуалното поведение допринася за проблема и да се използват различни, по-уважителни стратегии за управление на конфликти.

Описване на връзката по негативен начин

През 1992 г. Готман и други изследователи от Вашингтонския университет разработват процедура, наречена "устно интервю за историята", при която канят двойките да говорят за различни аспекти на връзката си. След като анализират разговорите, изследователите успяват да предвидят кои двойки вървят към развод.

В едно от проучване, публикувано през 2000 г. в Journal of Family Psychology, Готман и колегите му подлагат 95 младоженски двойки на това интервю. Резултатите показват, че постигнатите оценки на двойките по определени показатели предсказват силата или слабостта на брака им.

Те включват:

  1. Взаимна обич.
  2. "Ние": Доколко всеки от съпрузите набляга на обединението в брака.
  3. Експанзивност: Доколко всеки партньор доразвива казаното от другия.
  4. Негативност.
  5. Разочарование от брака.
  6. Доколко двойката описва брака си като хаотичен.