Науката дефинира паметта като способност на организма да поддържа, складира и възвръща информация. С годините губим способността да складираме толкова информация, колкото по-рано. Това е естествен процес, но има няколко прости начина и дейности, които ни правят по-малко податливи към него и помагат да подобрим паметта и мозъчните си функции.

1. Движете се

Физическата активност не само поддържа тялото в добра форма, но и подобрява умствените способности. Не е нужно да правите тежки тренировки - леките упражнения като ходене, тичане и каране на колело са достатъчно ефективни за подобряване на паметта и мозъчните функции.

2. Тренирайте ума

Стимулиращите ума дейности са идеални за подобряване на паметта. Учени от Станфордския университет са открили, че загубата на памет може да бъде намалена с 30-40 процента с умствени тренировки като решаване на кръстословици и логически задачи, игра на шах, четене, учене на чужд език и шофиране по нови маршрути.

3. Хранете се здравословно

Балансираната диета, богата на полезни за мозъка хранителни съставки като Омега-3, витамин B-комплекс и антиоксиданти помага за поддържането на мозъка в оптимално състояние. Плодовете и зеленчуците съдържат много витамини и минерали, които защитават мозъка и цялото тяло от свързаните с възрастта упадъчни процеси.

Към тези три най-важни навика ще прибавим още четири помощника на паметта, някои от които доста изненадващи:

4. Миризмата на прясно окосена трева

След няколко години изследвания учени от Университета Куинслънд, Бризбейн, открили, че миризмата на свежа току-що окосена трева въздейства върху две части на мозъка - амигдалата (център на емоциите) и хипокампуса (свързван с паметта). Приятният аромат помага облекчава стреса и помага за подобряването на паметта.

5. Дъвката

Вярвате или не, дъвченето на дъвка наистина подобрява бдителността и запаметяването. Две различни изследвания, проведени през 2002 и 2004 г., показват, че хората, които дъвчат дъвка по време на тест, изкарват по-добри резултати. Причината вероятно се крие в това, че дъвченето ускорява сърдечния ритъм и увеличава притока на кръв в мозъка.

6. Кофеинът

Макар че много хора спорят за ползите и вредите от кофеина, едно е сигурно - никой не отрича ефекта му за подобряване на бдителността и паметта. Изследвания, проведени в последните пет години, показват, че кофеинът може да подобри краткосрочната памет и защитава от загуба на паметта. Препоръчват се умерени количества, за да се избегнат потенциалните вреди за здравето.

7. Сънят

Тялото ви се нуждае от почивка след тежката работа през деня. Сънят е важен за възстановяване на всички функции на тялото, в това число и мозъка. Поддържайте здравословен и редовен режим на спане: това ще ви помогне да заспивате и да се събуждате по-лесно.

Източник: healthonlinezine.info