След като през изминалата година такова състезание липсваше от календара, тази година Международната олимпиада по лингвистика все пак се проведе, макар и онлайн. 18-ото поредно издание на Международната олимпиада бе с виртуален домакин град Вентспилс, Латвия, а нашите състезатели се състезаваха присъствено на място в Националния център за повишаване квалификацията на учителите в Банкя.

Страната ни е инициатор на МОЛ, и ежегодно не само изпраща по осем български участници, но и вече традиционно постига забележителни резултати. Тази година това са 6 медала - 2 сребърни и 4 бронзови, както и 1 почетна грамота!

Ето и как са разпределени отличията в двата национални отбора и техните носители:

Отбор 1: 

- Александър Димитров, 10 клас, МГ Варна - сребърен медал

- Ивайло Димитров, 12 клас, МГ Варна - бронзов медал

- Михаела Колева, 12 клас, МГ Русе - бронзов медал

- Атанас Бунтов, 11 клас, МГ Пловдив

 

Отбор 2: 

- Александра Найденова, 11 клас, ГПЧЕ Перник - сребърен медал

- Василена Лазарова, 12 клас, СМГ - бронзов медал

- Деяна Шевченко, 11 клас, ПГ „Константин Фотинов”, Самоков - бронзов медал

- Дарена Георгиева, 11 клас, ПМГ Хасково - почетна грамота

Припомняме, че през 2020 Организационният комитет на Международната олимпиада по лингвистика избра състезанието да не се проведе, а през 2019 г. на 17-ата МОЛ в Южна Корея, българските състезатели спечелиха 2 златни, 2 сребърни, 2 бронзови медала и 1 почетна грамота.

БЪЛГАРИЯ И МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА ПО ЛИНГВИСТИКА

МОЛ се провежда ежегодно от 2003 г. насам, като първата олимпиада е инициирана от България и е проведена в Боровец. Към 2021 г. (включително) българските участници са донесли на страната ни общо 74 медала – 19 златни, 22 сребърни и 33 бронзови.

Източник: Сдружение на олимпийските отбори по природни науки - СООПН