7 „факта“, които сме учили в училище, но вече не са верни

29 март 2017 г., 18:26
13700

Shutterstock

С времето дори фактите, които смятаме за непоколебими истини, могат да се променят. Някога хората са смятали, че лекарите могат да минат и без да мият ръцете си преди операция. Знанието постоянно се развива.

Следващите седем идеи вероятно са се променили от времето, когато сте били ученици. Никога не е зле да влезем в крак с днешните научни открития.

Преди: Плутон е планета.

Сега: Плутон не е планета

Още от 19. учените знаят, че вероятно има девета планета в Слънчевата система след Уран. През 1906 г. Пърсивал Лоуъл, основател на Обсерваторията Лоуър във Флагстаф, Аризона, дори започва изследователски проект с цел да намери мистериозната Планета Х.

След което през 1930 г. 23-годишния астроном Клайд Томбо  e бил натоварен със задачата да сравнява снимки на нощното небе, за да засече движещи се обекти. Така той открива Плутон, и обнародва откритието си в Харвардската обсерватория. След като едно 11-годишно английско момиче дава името на новата планета (на древноримския бог на подземния свят), Плутон официално става деветата планета от Слънчевата система.

Но през 2003 г. един астроном открива по-голям обект отвъд Плутон – който нарича Ерида. Новата информация кара много астрономи да си зададат въпроса какво прави една планета планета и решават, че Плутон просто не влиза в класацията. Нито и Ерида. Плутон е понижен до планета джудже.

Можем да си представим объркването на малките ученици в този момент.

Преди: Диамантът е най-твърдото вещество на света.

Сега: Свръхтвърдият кубичен борен нитрид е най-твърдото вещество в света.

От 2009 г. насам познаваме поне две вещества, които са по-твърди от диаманта – това са вюрцитният борен нитрид, и т.нар. лонсдейлит. Първият е с 18 процента по-твърд от диаманта, а вторият – с цели 58%. За жалост и двете вещества са доста редки и нестабилни на практика. Откривателите на новите материали само са изчислили твърдостта им, без да са я тествали с помощта на материален образец – което прави откритието донякъде теоретично.

През 2013 г. обаче на сцената излиза нова свръхтвърда разновидност на борен нитрид, в която частиците на изходния материал са реорганизирани по модел, който напомня листата на роза, глава лук или комплект матрьошки, обясняват картинно авторите в интервю за Wired.

Бъдете в крак с напредъка на технологиите. Подарете пръстен от свръхтвърд кубичен борен нитрид.

Преди: Салемските вещици били изгорени на клада.

Сега: Всъщност са били обесени

Дори да не сте чели пиесата на Артър Милър в гимназията, вероятно сте чували, че жителите на градчето Салем през са горили вещиците на клада. Но историческите факти сочат, че това не е вярно.

По времето на процесите Нова Англия все още спазва английските закони, според които вещерството е углавно престъпление, което се наказва с обесване. Не с изгаряне на клада. В Европа обаче църквата наказва магьосничеството като ерес чрез изгаряне. Eто откъде идва объркването.

Преди: Пирамидите са построени от поробените израилтяни.

Сега: Пирамидите са построени от свободни египетски работници.  

Филми като „Принцът на Египет“ популяризират идеята, че по строежа на пирамидите са работили роби. Макар мнозина да мислят, че така пише в Библията, в историята за египетския плен, описана там, не е свързана със строежа на пирамидите.

„В строежа на пирамидите не са учествали евреи, защото по това време евреите още не са съществували като народ – казва проф. Амихай Мазар от Еврейския университет в Йерусалим.

Скорошните археологически открития показват, че египтяните са построили пирамидите сами. Работниците били набирани от бедните семейства на севера и юга, но били високо почитани, като си спечелили крипти близо до пирамидите и дори подобаващите погребални почести. Робите не биха получили такава почит.

Преди: Да сгънеш парче хартия повече от 7 пъти е математически невъзможно

Сега: Рекордът е 13 пъти.

Без значение какъв е неговият произход, този слух е бил масово разпространен, до момента в който 16-годишната ученичка Бритни Галиван не решава да го подложи на по-сериозна проверка.

Заедно с неколцина доброволци тя закупува гиганско руло хартия за 85 долара и успява да го сгъне цели 11 пъти. Тя осъзнава, че всички, които са опитвали по-рано, са разменяли посоките на сгъване и дори съставя уравнение, базирано върху дебелината и ширината на хартията, която обяснява защо не трябва да се прави така.

През 2012 г. ученици от училището Сейнт Марк в Саутбъроу, Масачузетс подобряват рекорда на Галиван, успявайки да сгънат гигантско руло хартия 13 пъти.

Преди: Великата китайска стена е единственото човешко творение, което се вижда от Космоса.

Сега: Много човешки артефакти се виждат от Космоса – зависи от какво разстояние.

Всъщност това никога не е било приемано за точен факт. По-скоро слух, повтарян из ученически доклади и научно-популярни книжки. Слухът, че тази забележителност е видима не само от космически кораб, а дори и от Луната датира още от 1938 г.

През 2003 г. обаче първият китайски астронавт, Ян Лиуей, цитиран от NASA, разбива мита, като казва, че не е видял Китайската стена от Космоса.

Достига се до съгласие, че части от стената са наистина видими от Космоса при благоприятни условия (ако по нея има сняг) или с увеличителна камера. Виждат се обаче и светлините на големите градове, големи, летища, мостове и язовири.

Фактът за Луната обаче е напълно съчинен. „Единственото, което можеш да видиш от Луната е красива сфера, основно бяла, малко синьо и жълти петна, някъде и зеленикава растителност. – казва астронавтът Алън Бийн от Аполо 12. „Нищо създадено от човека не се вижда в този мащаб.“

Ако става дума за спътници в орбита около Земята, тогава нещата се променят – но Космосът е нещо различно.

Преди: Има три (или пет) живи царства – животни, растения и гъби.

Сега: Можем да изброим до осем царства.

В зависимост от това по кое време сте учили, вероятно в учебника ви по биология са били изброени три царства живи организми – растения, животни, бактерии или пет, като добавим гъби и протисти.

Класификацията на живота оттогава обаче е разширена.

Колкото повече видове откриват учените, толкова по-сложна е класификацията им. Днес имаме следните царства: Архея, Бактерии, Протисти, Гъби, Растения и Животни. Археите в миналото са били причислявани към бактериите, но се оказват различен тип организми. Има и по-сложни системи, които отделят още едноклетъчни организми в отделни царства.

Източник: Business Insider

Ключови думи:
Коментари