Тези методи ги знаете от детството и са са тествани многократно, но лекарите не препоръчват да ги използвате. Видовете самопомощ, за които ще ви разкажем, могат да бъдат опасни.

Масло против изгаряния е често срещано домашно лечение, но знайте, че в този случай маслото само повишава температурата на кожата, изостряйки увреждането на тъканите. При всяко изгаряне, като първа помощ, трябва да охладите възможно най-бързо кожата, например с вода от чешмата, подчертават специалистите.

Главата назад при кръв от носа – не бива. В тази поза кръвта най-вероятно ще проникне в хранопровода и стомаха. По-правилно е да приложите студен компрес върху носа и да извикате линейка, ако кръвта не спира дълго време.

Сода срещу киселини - лекарите съветват да забравите за такова домашно самолечение. Содата не е подходяща за лечение на киселини и може да доведе до сериозни усложнения. Наистина след приемането ѝ нивото на киселинността в стомаха намалява, но след известно време киселината започва да се произвежда с по-голяма интензивност, което заплашва да повреди стените на стомаха, да се стигне до възпаление и рани.

Лук и чесън против хрема – любимата бабина терапия при инфекции е сок от чесън или лук да се капе в носа, или пък да се сложи настойка от стърган лук върху рана. Но ако се предозира, съдържащите се в тях фитонциди могат да увредят не само лигавицата, но и сърдечносъдовата система, предупреждават лекарите.

Потупване по гърба на човек, който се е задавил - много често срещана мярка и почти всеки го прави, но е погрешно. Експертите отбелязват, че подобни действия могат само да влошат състоянието. Докосвайки го по гърба, можете да промените положението на чуждото и погълнатото парче да запуши дихателните пътища. В този случай не е необходимо да удряте по гърба, а да приложите техниката на Хаймлих.

Източник: Новите родители