Ако искате да научите някои интересни и непознати факти от заобикалящия ни свят, тази информативна класация на Amazing World е добро място, от което може да започнете.

Gallery
1. Сферични форми по прозореца

Според популярното разбиране дъждовните капки и сълзите са практически еднакви и се изобразяват идентично в рисунки. Всъщност, дъждовните капки са със сферична форма и разликата може да се види, когато се вгледате отблизо.

Снимка: LedyX / Shutterstock

Gallery
2. Ураган като атомна бомба

Ако случайно имате лошия късмет да се окажете в зоната на някой ураган, потърсете убежище и не си правете експерименти. Средният ураган произвежда енергия, която е с еквивалента на 8000 мегатонни бомби.

Снимка: Mike Mareen / Shutterstock

Gallery
3. Забранено за възрастни

Доказвайки, че светът наистина е едно огромно място, се оказва, че три милиарда от населението на планетата е на възраст под 25 години.

Снимка: oneinchpunch / Shutterstock

Gallery
4. Запушете уши

Гърбатият кит, който достига до 16 метра дължина, е способен да възпроизведе един от най-силните звуци в света. Ниските честоти от него могат да бъдат чути до над 650 километра.

Снимка: GUDKOV ANDREY / Shutterstock

Gallery
5. Да дръпнем щепсела

В деня, в който починал Александър Греъм Бел, телефонните мрежи в Съединените щати били спрени за една минута в негова чест. Днес тази почит вече не се отдава поради напредъка в технологиите.

Снимка: Everett Historical / Shutterstock

Gallery
​6. Време за хигиена

Проучванията показват, че повече бактерии се предават при ръкуване, отколкото при целуване. Ако не ви звучи вероятно, помислете си как протича един ден за вас и какво пипате с ръце през него.

Снимка: Yurii Andreichyn / Shutterstock

Gallery
7. Усмивка за милиони

Едно на всеки 2000 бебета се ражда със зъбче. Този подвиг се дължи на генетични особености на родителите.

Снимка: Serenko Natalia / Shutterstock

Gallery
​8. На скорост

Мечката гризли е известна със своята висока скорост, но братовчедката й полярната мечка може да тича със скорост до 12 метра в секунда и да скача над 1.8 метра височина.

Снимка: Ondrej Prosicky / Shutterstock

Gallery
​9. Да загреем обстановката

Учените днес могат да създадат лазер, който да е поне милион пъти по-светъл от светлината, която идва до нас от Слънцето или Луната. Каква е неговата температура не е точно изчислено, но със сигурност не бихте искали да попаднете на пътя му.

Източник: Santitep Mongkolsin / Shutterstock

Gallery
​10. Да паднеш от високо

Опасността да ви удари падащ метеорит е една на 9300 години. За щастие, никой от нас няма да живее толкова, но затова е и трудно да си представим как точно ще изглежда подобно събитие.

Снимка: Ben Pong / Shutterstock