Научната фантастика не е само лазери, лаборатории и ракети. В най-добрата си форма, тя е жанр за идеи, размисли и мечти за това, което бъдещето предстои да ни разкрие. Представяме ви десетте най-добри научнофантастични филма на всички времена според класацията на Cinefix, групирана около шепа ключови тематични конфликти.

Част от тези филми разглеждат въпроса как човечеството би реагирало в лицето на глобален недостиг – постапокалиптичен сценарий, който за жалост не изглежда твърде далечен.

Сред многобройните класики на тази тема авторите са подбрали един по-нов филм:

10. Snowpiercer (2013)

Ако преодолеете невалидната от термодинамична гледна точка предпоставка, че препускащият огромен влак е най-доброто място за спасение от глобалната зима, филмът отваря един удивителен свят от зашеметяващи сцени, изследвайки сериозни морални и социални въпроси. Ами ако просперитетът се основава на страдание? Ако доброто на всички зависи от болката на някои? Каква е цената на борбата срещу една несправедлива система?

Разбира се, ако нещата се влошат още малко, разполагаме с редица филми, които показват как човечеството реагира, когато е изправено пред пълното си унищожение. Изчезването на нашия вид – предотвратимо или неизбежно, близко или далечно, показва колко несигурна е връзката ни с планетата и нашето собствено съществуване. Тук могат да се изброят множество заглавия като „Проектът: Съншайн“, „Заразяване“, „Щамът Андромеда“, „Пътят“ и „12 маймуни“, но въпреки това Алфонсо Куарон наистина надминава себе си с

9. Децата на хората (2006)   

Представете си свят, в който не се чува детски глас. „Децата на хората“ ни показва един особено мрачен поглед към бъдещия апокалипсис – с капчица надежда, колкото да не се самоубием на излизане от киното. Блестяща концепция за края на човечеството е тази за настъпилата световна стерилност. Достатъчно сигурно, за да затрие вида ни завинаги, достатъчно бавно, за да се задушим в мисълта за това – уникален прозорец, в който виждаме колко всъщност сме зависими от бъдещето и от потомството си. И колко бързо могат да се разпаднат нещата в негово отсъствие.