Представете си обратния сценарий на популярния филм „Какво искат жените“. Вместо да се събудите с новооткритото умение да чувате женските мисли, подобно на Мел Гибсън, един ден осъзнавате, че не можете да чуете гласа на нито един мъж.

Именно това се случва с жена на име Чен от Сямън – пристанищен град по югоизточното крайбрежие на Китай. Тя установява, че нещо не е наред, след като една сутрин осъзнава, че не може да чуе нищо от това, което приятелят й се опитва да й каже. Леко притеснена, Чен решава да посети лекар в местната болница – специалист по уши, нос гърло. Тук нещата са не по-малко странни. Тя може да чуе какво казва лекарят, но не и пациентът, който в един момент влиза в кабинета. Лекарят й е жена, а пациентът – мъж.

Малко след това Чен е диагностицирана. Тя е развила слухово състояние, наречено RSHL, което не й позволява да чува ниските честоти. В случая не става дума само за гласовете на мъже, а за всеки нисък звук, включително гласове по телефона, бръмчене на автомобил и гръмотевица. Според Thigpen Hearing Center много хора с това състояние дори не осъзнават, че го притежават.

Освен това RSHL е изключително рядко. Отново според Thigpen Hearing Center приблизително 3000 души в САЩ и Канада са диагностицирани с него (т.е. приблизително 1 на 12 000 души с проблеми със слуха). Повечето хора, които имат проблеми със слуха, обикновено не могат да чуват високите честоти. Например гласове на жени и деца.

Рядкото състояние, което Чен е развила, обикновено е генетично и може да бъде активирано от определени заболявания (например болест на Мениер) или вирусна инфекция. Освен това може да се предизвика от промени в налягането на ендолимфа (течността във вътрешното ухо), което от своя страна може да е вследствие от гръбначна или обща упойка, интракраниално налягане и др.

Според информацията в интернет предната нощ Чен е повръщала и е чувала звънене в ухото. Лекарите й са сметнали, че това е вследствие от стрес и недостатъчен сън. Добрите новини са, че подобно на Мел Гибсън и тя ще се възстанови напълно с времето.

Източник: IFLScience