Защо хамбургерите от McDonald’s не се развалят?

21 март 2018 г., 18:00
2065

Shutterstock

Преди време Buzzfeed публикува клип, в който хамбургерите от няколко различни вериги за бързо хранене престояват по един месец в стъклен буркан. Накрая някои са покрити с плесен, а други (по-специално тези на McDonalds) не изглеждат много по-различно от първия ден.

Това не е първата подобна демонстрация. Резултатът обаче изглежда доста смущаващо. Видеото не предлага обяснение. В описанието му пише само "Колкото по-малко гадно изглежда, толкова по-притеснителен е резултатът."

Има ли нещо толкова странно в храната в McDonalds и Jack In The Box в сравнените с останалите вериги?

Не съвсем.

Кенджи Лопес, професионален готвач и управителен директор на сайта Serious Eats, провежда експеримент на базата на 5 различни хипортези за това какво кара храната да не плесенясва - присъствието на специален консервант в месото или хляба, високо съдържание на сол, ниска влажност на храната, никакъв досег с плесенни спори или липса на въздух по време на произвеждането. Последните хипотези автоматично отпадат, защото въздух и плесенни спори има навсякъде и няма как да се направи сандвич във вакуум.

Оказва се, че списъкът на съставките (вкл. консерванти, подобрители и т.н.) в хлебчетата и месото на МcDonalds не е по-различен от този на другите вериги от същия тип. Тъй че Лопес решава да тества хамбургерите от McDonalds, като ги сравни с няколко, които сам е направил в кухнята си. Прави различни комбинации с питки и плънки - от МcDonalds и домашни. След три седмици сандвичите от МcDonalds не са се развалили. Както и останалите. Домашният хамбургер с безсолно месо не изглежда по-различно от този с много сол, показвайки, че солта не е фактор. 

Страници

Ключови думи:
Коментари