Има злопаметни хора, които са способни да ви се сърдят цял живот за някоя дреболия. Те просто не желаят да простят. Сигурно всеки познава такива докачливци. Разговаряте най-нормално, дори миролюбиво, но в един момент тонът ви става малко по-остър, без обаче да прекрачвате границите. Минават седмици, но събеседникът ви не приема никакви извинения и се държи хладно с вас. С такъв човек наистина не бихте искали да влезете в сериозен конфликт, защото това може да означава край на приятелството. На тези хора им е ужасно трудно да прощават, когато се чувстват несправедливо критикувани, обидени или засегнати. И за това качество понякога е виновен зодиакалният знак.

Телецът е твърдоглаво животно

Всъщност Телецът е дружелюбен и общителен по характер. Ако го имате за приятел или партньор, можете безусловно да разчитате на него. Възможно е обаче да мине много време, докато спечелите доверието му. И точно в това е проблемът: Телецът може да бъде ужасно дребнав, дори нетолерантен и когато някой не му играе по гайдата или се осмели да го критикува, той приема това за предателство и става безмилостно твърдоглав. Зад дебелия му череп се крие нежна и ранима душа – трябва да се съобразявате с това и след конфликт да се държите много смирено. Тогава Телецът може би ще прояви снизхождение и отново ще ви допусне до себе си – но само той ще реши кога.

Ракът се свива в черупката си

Ракът е изключително сантиментален и чувствителен. Постоянно мъкне със себе си емоционален багаж и му е трудно да го пусне. И е много лесно да го нараните (от негова гледна точка!). Отсрещният често дори не разбира с какво го е засегнал. Но може да го види и усети, защото в подобни ситуации Ракът се отдръпва и се скрива зад емоционалната си броня, която трудно може да се пробие. За него това е вид самоотбрана, а на другите обикновено се налага да гадаят за какво всъщност трябва да му се извиняват. Все пак по някое време на Рака му омръзва да се цупи – но онова, което е преглътнал, рано или късно може да ескалира в сериозен конфликт. Който веднъж е разочаровал Рака, било като приятел, било като любим, най-вероятно не бива да разчита на прошка в този живот.

Скорпионът търси изгода

Скорпионът е много самонадеян и темпераментен и никога не избягва спорове. Все пак се старайте да не влизате в конфликт с него, защото без да искате може да го обидите смъртно. Но Скорпионът е самокритичен и за щастие осъзнава, че в името на приятелството си заслужава да приеме извинението ви. Едно нещо го отличава от другите: той е много злопаметен, но и извънредно умен. Помни завинаги ситуации, в които се е чувствал несправедливо третиран или наранен от някого. И когато му се предостави удобен случай, вади стрелите от колчана, за да ги насочи към другия и да изравни силите – според неговите виждания. Скорпионът умее да използва минали обиди и оскърбления за своя изгода – хладно, пресметливо и манипулативно.