Една испанска издателска къща най-после получи разрешение да издаде точни копия на Ръкописа на Войнич – книга от 15 век, написана на загадъчен кодиран език, който никой досега не е разчел.

В продължение на векове учените се опитват да разчетат текста. Някои от най-добрите криптографи в света се посветили живота си на разрешаване на загадката. Но никой дори не се е доближил до истината. Сега, когато около 900 копия ще бъдат пуснати в обращение, може да се надяваме, че възелът малко по малко ще започне да се разплита.

„Ръкописът на Войнич е хвърлял някои от най-големите умове в заешка дупка“ - казва Бил Шерман от Шекспировата библиотека Фолгър пред Washington Post през 2014 г. по повод предстояща изложба на текста.

„Мисля, че имаме нужда от предупреждение, което трябва да подпишете преди да гледате ръкописа, който казва „Не ни обвинявайте, ако полудеете!“

Ръкописът в момента се пази в трезора на Библиотеката за редки книги и ръкописи Бейнеке на Йейлския университет . Заради възрастта и невероятната й рядкост много малко хора изобщо са се докосвали до нея, а тези, които са... нека просто кажем, че не е нещо, което могат лесно да забравят.

„Да докоснеш ръкописа на Войнич е преживяване“ - казва Хуан Хосе Гарсия, директор на испанската издателска къща Siloe, пред AFP. „Това е книга, която има такава мистериозна аура, че когато я видиш за първи път... те изпълва с емоция, която трудно може да се опише.“

До този момент нито едно издателство в историята не е получавало достъп до ръкописа, за да прави копия, но след 10 години настойчиви молби, Siloe най-накрая получи зелена светлина.

Точно 898 точни копия на ръкописа на Войнич скоро ще бъдат достъпни на публиката – на стойност около 9 000 долара всяко – с всяко петънце, дупка и кръпка в оригиналния документ репродуцирано точно.

Може би, все пак може би, когато повече очи получат достъп до страниците, някой ще успее да разбие кода.

И така, в какво се състои загадката

В продължение на векове се смяташе, че книгата е написана от английския францискански монах и „магьонисник“, Роджър Бейкън, който бил толкова погълнат от алхимията, науката и магията, че осъмнал в затвора.

Едва когато въглеродното датиране се превръща в надеждна техника за определяне на възрастта, тази хипотеза е отхвърлена, тъй като е установено, че ръкописът е от периода между 1404 и 1438 г.