Чували ли сте за поразително красивия Кладенец на посветените – 27-метрова постройка, която поразително прилича на кула, но… построена наопаки?

Легендите гласят, че този кладенец, който е част от замъка Кинта да Регалейра в Синтра,  е бил построен от масоните за техен обред на приемане на братството.

Церемонията по посвещение в масонската ложа по традиция се извършва в подземие или яма, в която е изобразена звезда с осем лъча: кладенецът е опасан от вита, тясна стълба с каменни перила, покрити с мъх. Всяко завъртане по стълбата символизира един кръг от ада или рая – в зависимост дали се спускате или изкачвате. В кладенеца има десет кръга, символизиращи десетте кръга на Ада, на Чистилището и десетте небеса на Рая, описани от Данте. 15 стъпала ви делят от всеки следващ кръг от вашето духовно пътуване.

Gallery

Самият тунел е построен на принципа на единството на противоположностите: небе и преизподня, ад и рай, нашият рационален свят и мистичното пътуване в световете на душата.

Снимка:  homydesign / Shutterstock

Gallery

Когато пътешественикът се спуска в кладенеца, с всяко стъпало го обгръща все по-дълбок мрак и само компасът на дъното, нарисуван над кръста на рицарите тамплиери, който винаги сочи на изток, му напомня, че човек винаги се стреми към светлината.

Снимка: aragami12345s / Shutterstock

Gallery

Guliver / iStock

Gallery

Изходът от мистичния кладенец става през каменна врата, която ви отвежда в подземен тунел.

Снимка: javarman / Shutterstock

Gallery

Дъното на кладенеца.

Guliver / iStock

Gallery

И наистина след кратко блуждаене в мрак, пътешествениците, изкушили се да предприемат това пътуване, излизат на светлина.

Тогава пред тях се разкрива Терасата на божествените светове, защитена от две кули „зикурати“ - мистични съоръжения, подобни на пирамиди, на върха на които се намират светилища.

Дали човек се връща същия след такова приключение е трудно да се каже. Но какво пък - нали всяко пътуване е пътуване и към самите нас.

Guliver / iStock