Юбилейното августовско издание на конкурса Страшен разказ в две изречения приключи. В него взеха участие 67 автори с общо 119 разказа на свободна тема.

„Конкуренцията беше толкова голяма, че решихме да поставим двама автори на първото място“, казват от организаторите.

И това са O B S C U R I A и Pauley Ridens със следните творби:

O B S C U R I A

- Честито, бебето я измъчи този път, над 5 килограма, момче – каза сестрата и се отдръпна, за да пусне Лидера на Партията в частната родилна стая.

- Тъкмо ще има повече за мен – кимна Лидерът, преди да забие зъби в крехката плът на новороденото и да изфъфли през окървавени устни, – запазихте ли плацентата?

***

Pauley Ridens

В тъмното и влажно мазе, трупът на похитителя ми бързо се поду и вмириса на урина, изпражнения и леш, привличайки спотайващите се в отходния канал същества. Недостижими сантиметри ме деляха от падналия на пода ключ и уморен след дългата битка с веригата на крака ми, зарових пета в лепкавата локва кръв, изляла се от отхапаната му сънна артерия, стиснах зъби и поднeсох крайника си към лакомите гризачи.

***

Pauley Ridens

„Върни ми свободата, върни ми свободата, върни ми свободата“, изпълваше компютърния терминал в лабораторията. Дожаля ми, затова капнах няколко капки серотонин и прегърнах буркана с мозъка ѝ.

Искате и вие да се включите? Няма проблем – септемврийското издание на конкурса е вече активно, а темата в него е „Сила“. Тя е "малко по-абстрактна този път, малко по-трудна, като се целим в разкази за свръхестествени сили или нормални човешки способности, употребени по необикновен начин", допълват от организаторите. Темата е активна до края на септември, като победителят ще бъде обявен на 2 октомври и ще спечели книга по избор от най-новите издания на Издателска къща БАРД.

Желаем ви успех!

Междувременно, насладете се и на останалите по-интересни августувски разкази, които успяха да привлекат вниманието на организаторите:

Elina Vasileva

Журналистите бяха обсадили крехката жена, която слезе последна от самолета – завръщащата се от Острова на канибалите, изгубена миналата година туристка. Никой не забеляза особения блясък в очите ѝ, огърлицата от дузина невероятно малки тсантси и списъка със 183 адреса, който държеше в ръката си.

***

Peter Vlaikov

Има няколко начина да убиеш вампир, толкова древен като мен – с ултравиолетови лъчи с висок интензитет, с огън или с точен удар в сърцето. Вече няколко века тормозех въображението си как това би могло да ми се случи тук, в моя малък свят от болка – с крака, здраво стегнати в бетонен блок на дъното на океана, докато рибите се хранеха от регенериращото ми тяло, налягането трошеше незабавно оздравяващите кости, а солената вода раздираше синусите и дробовете ми с всеки спазматичен опит да поема дъх.

***

Дени Методиев

Навън се стеле адска жега,

а слънцето отровно гледа

как ровя с правата лопата,

безмилостно забивам я в земята.

В рова дълбок поставих кост,

към Ада ми е част от мост -

от пет години го строя,

а още съм на първата греда.

***

Ангел Богатинов

Скалите над спелеолога сякаш се приближаваха все повече, а пронизителното скърцане събуждаше някакъв първичен страх дълбоко в него, карайки го все по-отчаяно да пълзи в стесняващия се тунел. Изведнъж очите му се разшириха ужасени, щом мозъкът му прие истината, че белите скали не бяха нито варовик, нито мрамор, а огромни зъби, впиващи се в крехката му плът.

***

Деница Табакова-Желязкова

Вятърът разпиляваше дългите ѝ червени коси и всеки път, щом непокорен кичур шибнеше лицето ѝ, чиято красота синините не можеха да скрият, тя неволно потрепваше, момичешките ѝ пръсти обаче с педантична точност подреждаха съкровищата ѝ – изрязан нокът, парче от счупен зъб, стар лейкопласт с малко покафеняла кръв, разкъсани бикини със засъхнали петна. Иронията е в това, че "вещица" бе едно от най-безобидните неща, които я бе наричал баща ѝ, мислеше тя, докато пускаше предметите в кипящата течност и тихо мълвеше думите на магията.

***

Rostislav Avramov

- Редактира за последно, пусна новата публикация в "Страшен разказ в две изречения" и кимна одобрително – изглежда, с всяка следваща тема постъпваха все повече предложения и голяма част от тях не бяха хич зле.

Добре, време беше да слезе в мазето и да види дали съседът не се е свестил – надяваше се, че кръвозагубата няма да е повлияла на иначе бойната му словоохотливост и ще могат ползотворно да обсъдят колко не е хубаво да се тровят котките около блока.

***

Людмила Данова

Харалампи дъвчеше с наслада парчето месо и тънки струйки кръв се стичаха по брадичката му, надолу към мишницата му и лявата ръка, която беше оглозгал до кокал... Санитарите го намериха сутринта, потънал в собствените си течности на пода на изолатора в безпомощност, но с блажена усмивка на кръвясалата уста.