„Сини очи“ определено не е нова логическа загадка. Често е задавана на студентите по физика в Харвард. Според Рандъл Мънроу от XKCD обаче е сред най-трудните на света. Искате ли предизвикателство? Опитайте се да я разрешите…

Ето какво гласи самата загадка:

На един остров живеят хора с различен цвят на очите. Те са перфектни логици. Ако могат да достигнат до дадено заключение  по пътя на логиката, ще го направят на мига. Никой не знае цвета на своите собствени очи. Всяка нощ, в полунощ, идва ферибот. Всеки жител на острова, който е научил цвета на очите си, напуска острова. Другите остават. Всеки вижда всички останали по всяко време и винаги знае точния брой хора с даден цвят на очите (с изключение на себе си), но не могат да общуват по друг начин. Всеки жител на острова знае всички правила в този параграф.

На острова има 100 души със сини очи, 100 души с кафяви очи и Гуру. Нейните очи по случайност са зелени. Следователно всеки синеок човек вижда 100 души с кафяви очи и 99 - със сини (и 1 със зелени). По това обаче той не може да познае цвета на очите си - ако питате него, може да има 101 души с кафяви очи и 99 със сини, или 100 с кафяви, 99 със сини, а неговите да са червени.

Гуруто може да говори само веднъж (да речем по обед), в един единствен ден от всички безкрайни години на острова. Застанала пред островитяните, тя изрича следното:

"Виждам човек със сини очи."

Кой напуска острова и в коя нощ (броейки от деня, в който Гуруто говори)?
На острова няма огледала, нито други огледални повърхности. В задачата няма уловка: отговорът е логичен. Не зависи от подбора на думите в описанието и никой не разчита на случайни предположения.  Няма щуротии от типа на жестомимични езици или генетични изследвания. Когато говори, Гуруто не гледа определен човек в очите - тя просто казва „има поне един синеок човек на този остров, като това не съм аз.”

И накрая, отговорът не е „Никой не напуска острова."

***