Третото издание на конкурса "Страшен разказ в две изречения" за тази година приключи. Основаната тема бе “Врата”, а в него взеха участие 28 автори с общо 57 творби.

„Отличили сме 6 от тях, но сериозно се затруднихме в избора на победител“, пишат организаторите. „Ако можехме, бихме дали награда на всяка една от тези истории. Оригинални са, добре разказани и имат идея. Победителят обаче може да е само един и този път решихме водещ критерий да бъде краткостта – едно от двете най-важни условия на конкурса.“

Ето защо победител е Дени Методиев - авторът, който успя да предаде историята си само в 21 думи:

Дени Методиев
От едната страна стоеше душата, а от другата – тялото. Единственото, което им пречеше да се съберат, беше една смачкана автомобилна врата.

Този разказ печели за награда книга от най-новите издания на Издателска къща БАРД!

Останалите творби, които грабнаха вниманието на организаторите на конкурса, са:

Ira Vuchkova
Озова се пред две врати – едната щеше да го върне в реалността, а другата да го подложи на вечно мъчение. Отвори тази в ляво и се озова пред две врати – едната щеше да го върне в реалността, а другата да го подложи на вечно мъчение...

***

Minka Paraskevova
Стоеше пред вратата към бъдещето с изопнати нерви, цялата плувнала в гореща пот, и се опитваше да овладее коктейла от пареща възбуда, гадене и панически страх. Притвори очи, затаи дъх и натисна дръжката... нищо; опита втори и трети път –
 вратата бе здраво залостена.

***

Деница Табакова-Желязкова
Детските гласчета плачеха, пищяха и я молеха да отвори вратата, но учителката упорито затискаше с тялото си вратата на банята. Беше готова да устои на всичко, за да ги опази, докато от захвърлената книжка с приказки един по един се измъкваха злодеите.

***

Георги Дренски
Отпуши устата ѝ, сряза с окървавения нож въжето и като внимаваше да не докосва алените ѝ китки, бързо я целуна – първо по челото, после и по врата, след което седна до безжизненото ѝ, но все още топло тяло и нави ръкавите си. Не го беше впечатлила като психоаналитичка – напътствията ѝ как да изгради врата в съзнанието си, зад която да заключи всичките си суицидни мисли определено бяха наивни, но за момиче с такава външност винаги бе мечтал и сега беше щастлив, че реши да я вземе със себе си.

***

Вселена Салон
Вратата - този медиатор, който събираше в себе си два основни образа - този на изхода, но и на входа към нещо, е и единственото, което хората, изгубили ума си казват, че виждат, когато не могат вече да рационализират нашия свят. Тя беше и единственото неестествено нещо в стаята на Дани, стърчеше по средата и изглеждаше трайно затворена, докато на стените нямаше други врати или прозорци - бяха голи като Дани, която вече месеци наред крещеше и се молеше в този капан, вкопан в ума й, завързана пред тази стърчаща врата и безсилна да я отвори.

Темата за април е „Одушевен предмет“

„Идеята за тази тема се зароди съвсем случайно, след като попаднахме на една млада дама, която се възмущаваше, че нейният приятел я третира като „неодушевен предмет“. Не успяхме да проследим мисълта ѝ по-нататък, защото се запитахме: що е то „одушевен предмет“ в такъв случай и дали това би било по-добро отношение?“, пишат от „Страшен разказ в две изречения“. „Независимо дали би помогнало в една връзка, със сигурност понятието е една страхотна тема за разказ на ужасите!

Предизвикваме ви да дадете живот на чехлите си и да ги превърнете в нещо свирепо, на дистанционното управление, саксията с бегониите или каквото още ви хрумне! Запомнете: добрият автор може да превърне дори консерва грах в нещо зловещо. Колкото по-безобиден е предметът, толкова по-добре. Целта е да придадете на неживата материя качества, типични за живите същества, и да поберете всичко това в две изречения.“

Най-убедителният разказ ще донесе на автора си книга по избор от най-новите издания на Издателска къща БАРД!

Най-интересните разкази ще бъдат публикувани в сайта за наука, техника и загадки „Обекти“!

Участия се приемат до края на месец април в коментар под този пост във Facebook или на имейл stra666en.razkaz@gmail.com.