Има неща, които не е задължително да се знаят, но затова пък са любопитни и адски забавни. Обувките също си имат своите чудновати истории и смешни факти, от които гарантирано ще ви падне шапката!

1. До ХІХ век лявата и дясната обувка били идентични.

Едва през ХІХ век във Филаделфия започнали да различават дясната обувка от лявата. Преди това обувките за двата крака били еднакви и ги носели, редувайки ги ту на левия, ту на десния.

2. По-рано и мъжете носели високи токчета.

В миналите векове токчетата били символ на обществено положение и богатство. Следователно изисканите господа от висшата класа смятали токчетата за задължителни. Те били практични и за езда, защото осигурявали по-добра опора на  стремената.

Прочут любител на високите токчета от онази епоха бил френският крал Луи ХІV, който заради  ръста си от 1,63 см обувал обувки с токове, достигащи цели 10 сантиметра.

3. Най-големите крака в света са обути в 66-и номер.

Според Книгата за рекорди на Гинес Джейсън Родригес от Венецуела е мъжът с най-големите крака в света. Ходилата му са дълги около 40 см и той носи направени по поръчка обувки номер 66-и. През 2016 година германският производител на обувки Георг Веселс му подарява четири нови чифта, изработени специално за него.

4. Как са получили името си кецовете?

Английската дума за кецове Sneaker идва от израза „sneak around“, който означава „промъквам се безшумно“. Причина за това име станала гумената им подметка, която позволявала на хлапетата, които ги носели, да се промъкват зад гърба на учителя.

5. Жените прекарват средно 40,5 часа годишно в пазаруване на обувки.

Жените просто обожават да си купуват нови обувки. Ето защо те прекарват средно 40,5 часа годишно, избирайки и купувайки любимите си одежди за краката.