Магнитното поле на Земята се държи по доста необичаен начин и геолозите нямат представа на какво се дължи това.

Магнитните полюси на нашата планета могат да се местят с няколко километра всяка година. Това не е нещо ново. През последните години обаче движението на северния полюс озадачава изследователите. По незнайно какви причини магнитният северен плюс изглежда, че се отдалечава все повече от Канада и се насочва към Сибир.

„Разположението на северния магнитен полюс се определя от две гигантски магнитни полета – едното под Канада, а другото – под Сибир“, коментира Фил Ливърмор, учен от Университета на Лийдс във Великобритания. - Това под Сибир изглежда печели съревнованието.“

На всеки пет години Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания картографира магнитното поле на Земята. За последно техен доклад е бил публикуван през 2015 г., следващият е предвиден за 2020 г. Това странно поведение на магнитното поле обаче принуждава учените да обновят картата по-рано. Първоначално актуализацията на Световния магнитен модел, който е в основата на навигацията за корабите и самолетите днес, трябваше да излезе на 15 януари. Засега обаче е насрочен за 30 януари.

Магнитното поле се образува от въртенето на разтопеното желязо във външното ядро на земята. Учените го наричат “геодинамо”. За да работи, е нужно редовно да се отделя топлина, което се подпомага от движението на земните плочи. Процесът е особено хаотичен и е особено труден за моделиране и предсказване.

Смята се, че необичайно силния геомагнитен пулс под Южна Америка през 2016 г. е допринесъл за скорошните неочаквани промени. Все още обаче не е ясно защо магнитното поле под Канада отслабва по толкова странен начин. В същото време е интересно да се отбележи, че южният магнитен полюс изобщо не се е преместил, пише Кярън Бигън, геофизик от Британската геоложка служба.

„Познанията ни за това което се случва в ядрото на Земята са много ограничени“, казва Арно Чулиат, геофизик в NOAA и Университета в Колорадо Боулдър. Световният магнитен модел, който изготвят, не може да обясни тези импулси и няма това за цел. Практически това забавяне в изготвянето му има значение само за онези, които понастоящем се занимават с навигация, изискваща голяма точност около Северния полюс.

Изследването е публикувано в Nature.