Според последните изследвания на учени от Чикагския университет хората, които си падат по филми на ужасите, понасят много по-леко пандемията. Докато повечето се измъчват от различни страхове и в главата им се рисуват най-различни зловещи сценарии, то феновете на ужасите са далеч по-спокойни.

Проучването е било проведено още през април, в разгара на пандемията, когато все още имаше много неизвестни и светът беше на практика почти затворен. Учените запитали 322 участници дали биха се определили като почитатели на филмите на ужасите, на романтичните филми или на комедиите.

За да се придобие представа за нивото им на тревожност по време на пандемията, участниците трябвало да изберат едно от твърденията, което е най-близо до тяхното възприятие:

1) „Много по-тревожен съм от обикновено.“

2) „Не съм спал нормално, откакто е започнала пандемията.“

3) „Приемам новините около пандемията спокойно.“

4) „Вярвам, че съм способен да премина през тези тежки времена.“

Резултатите ясно показали, че феновете на ужасите се чувстват много по-подготвени и психически стабилни в сравнение с почитателите на романтични и комедийни филми. Освен това имат много по-развинтено въображение и мозъкът им е свикнал с всякакви драматични сценарии. Като обяснение на този факт учените не изключват и мазохизма като честа проява у онези, които предпочитат филми със зомбита, серийни убийци и т.н.

Водещият на изследването – доктор Колтан Скринвар коментира: „Ако сте от хората, които често гледат филми на ужасите и четат такива книги, вие сте се научили как да контролирате и преодолявате чувствата на страх, тревожност. Тази ваша способност вероятно е преминала върху действителния живот, което ви помага да се справите с цялата неизвестност около пандемията.“