Ефектът на кафения пръстен е следа, която остава, когато една течност се изпари и остави зад себе си пръстен от разтворили ли се твърди обекти. В случая с кафето това са кафените зърна. Нов труд, публикуван във Physical Review E., демонстрира, че зад този на пръв поглед най-обикновен ефект от ежедневието се крият все още множество мистерии, пише Gizmodo.

Физиците знаят, че пръстенът се появява, тъй като течността се изпарява по-бързо по краищата на капката, а не в нейния център. Съответно – останалата течност в центъра започва да се движи отвътре навън, за да запълни празнините. По този начин тя повлича частици (включително кафените зърна) със себе си. Именно те се залепват за повърхността по краищата на пръстена и образуват това специфично петно.

Колкото повече знаем за различните сили, които участват в този процес, толкова по-добре можем да предскажем къде ще се озоват тези кафени зърна. Съответно физиците, които се занимават с динамиката на течностите, искат да разгадаят напълно този феномен. Той не се случва само при кафето. Уискито също оставя подобни пръстени след себе си, както и всяка една течност, в която откриваме миниатюрни частици. Например кръв, боя и мастило.

Една сутрин Байу Ши – студентка от университета Лихай - разлива без да иска кафето си в лабораторията. Тъкмо решава да го почисти, когато нейният съветник Едмънд Уеб я спира. Именно това ги вдъхновява да проведат своя собствена компютърна симулация, за да видят как една капка се разпростира върху плоска повърхност.