Мистерията на вълшебните кръгове в Намибия

23 май 2016 г., 15:40
159

​Малките "вълшебни кръгове", които са с диаметър 2 м, се задържат около 24 години. По-големите с диаметър до 12 м обаче могат да съществуват 75 години. В крайна сметка растенията колонизират отново терена. Снимка: Felix Lipov / Shutterstock

Чували ли сте за загадъчните кръгове из песъчливите пустинни терени на Намибия? Наричани още „вълшебни кръгове“, те се образуват и изчезват след време. Все още никой не може да определи категорично причините за това.

Според американския биолог Уолтър Шинкел те маркират подземните гнезда на термити. Той обаче не успява да открие конкретни доказателства, подкрепящи тази негова теория.

Други хипотези, като различия в хранителните съставки на почвата или умирането на растенията заради токсични земни изпарения, също не били потвърдени. Малко било известно и за това колко се задържат 
"вълшебните кръгове".

Сравнявайки спътникови снимки от 2004 г. и 2008 г. Шинкел установява, че те са доста стабилни, като се появяват в почти пълния си размер или ако са много малки, бързо се разрастват.

Със спътникови снимки биологът проследява и времето, за което кръговете се появяват, съзряват, а след това отново от пустата земя пониква растителност. Повечето изглежда съществуват от 30 до 60 години.

Шинкел установява също, че кръговете се образуват само върху песъчлив терен с минимален брой камъни.

Ключови думи:
Коментари