Мистерията на приказните кръгове от гъби

07 декември 2018 г., 15:25
1161

Гъбените кръгове са известни по цяла Европа. Наричали ги пръстени на магове във Франция и пръстени на вещиците в Германия.

Снимка: Matt Gibson / Shutterstock

Тези красиви приказни кръгове от гъби, известни още като елфически, навяват най-мистични истории. 

Някога са се смятали за признак на свръхестествени сили и според суеверията не бива да се прекрачват, защото ще ви отведат в друго царство. 

Фолклорните легенди пък обясняват явлението като резултат от танци на феи и елфи.  Дори има поверие, че кръговете били формирани от падащи звезди, удари от мълнии или че това било работа на вещиците.

Какво казва науката по въпроса?

Този естествен феномен е добре познат. На практика това е гъбена колония, съставена от мицел - вегетативната част на гъбите или гъбоподобните бактериални колонии. Мицелът обича влажните почви и когато условията са добри, от спорите му ще поникнат гъби. Но защо под формата на пръстен?

Мицелът се движи отвътре навън и се храни с органичната материя. По време на този процес той се разлага, като мъртвият мицел образува плътен слой, който отблъсква водата и пречи на постъпването на хранителни вещества и влага на повърхността. На практика земята и растителността във вътрешността на пръстена изсъхва и умира. Извън него обаче тревата е сочна и зелена, тъй като при разлагането си мицелът освобождава торове.

Целият този цикличен процес може да трае столетия, а пръстенът - да расте и да се смалява.

Ключови думи:
Коментари