Вижте това интересно изображение на изключително рядкото явление, наречено Огънят на Свети Елм.

Снимката е направена от самолетна кабина и на практика показва това, което е видял пилотът.

Огньовете на Свети Елм са яркосиньо или виолетово сияние, което се появява най-вече около предмети с остри или тънки краища. Красивите и загадъчни светлинки се излъчват от йонизираните молекули на въздуха, под въздействието на силното атмосферно електричество по време на буря. 

Интересен факт е, че според учените условията за появата на огньовете на Свети Елм са съвсем обичайни в природата. Явлението е "рядко" просто защото рядко се наблюдава от хора. Факт е, че малцина представители на човечеството предпочитат да стоят под открито небе по време на буря.

Ако все пак имате късмета да видите това рядко и красиво явление - не се захласвайте твърде дълго, а бързо се приберете на закрито. Огънят на Свети Елм е сигурен белег, че натрупаното във въздуха електричество всеки момент ще се разреди някъде наблизо.

Gallery
Огън на свети Елм на кораб

Има много исторически сведения за наблюдаването на феномена. Познат е още в Древна Гърция и присъства в някои митове. Описания на огъня на св. Елм присъстват и в творбите на Юлий Цезар и Плиний Стари, а също така и в разказите за много от пътешествията по времето на Великите географски открития. В днешно време най-известният случай е с Полет 9 на Бритиш Еъруейс от 24 юни 1982 г. – т.н. Джакартски инцидент.

Названието му идва от името на свети Елм (Еразъм), покровител на моряците в католицизма.

Илюстрация: Komvell / Shutterstock