Мистериозните и красиви огньове на Свети Елм

22 февруари 2019 г., 14:40
611

Огън на свети Елм по прозореца на самолетната кабина - от гледната точка на пилота.

Независимо от названието и външния вид, в това явление няма нито огън, нито процес на горене. Светенето също така не се явява мълния, която представлява искров разряд, възникващ в резултат на бързото движение на заредените частици в атмосферата.

Снимка: Mario Hagen / Shutterstock

Вижте това интересно изображение на изключително рядкото явление, наречено Огънят на Свети Елм.

Снимката е направена от самолетна кабина и на практика показва това, което е видял пилотът.

Огньовете на Свети Елм са яркосиньо или виолетово сияние, което се появява най-вече около предмети с остри или тънки краища. Красивите и загадъчни светлинки се излъчват от йонизираните молекули на въздуха, под въздействието на силното атмосферно електричество по време на буря. 

Интересен факт е, че според учените условията за появата на огньовете на Свети Елм са съвсем обичайни в природата. Явлението е "рядко" просто защото рядко се наблюдава от хора. Факт е, че малцина представители на човечеството предпочитат да стоят под открито небе по време на буря.

Ако все пак имате късмета да видите това рядко и красиво явление - не се захласвайте твърде дълго, а бързо се приберете на закрито. Огънят на Свети Елм е сигурен белег, че натрупаното във въздуха електричество всеки момент ще се разреди някъде наблизо.

Коментари