Ако искате да се уверите, че историята е едно вечно предизвикателство, си заслужава да се отправите към Индокитай. Дестинацията - Лаос, където ще откриете едно от най-тайнствените места в цяла Югоизточна Азия.

Представете си долина, осеяна с хиляди огромни каменни гърнета, някои от които даже с похлупаци. Човек може да влезе почти до кръста в тях, а в по-големите направо се скрива целият. Някои ги наричат „азиатския вариант на Стоунхендж” - само че са по-малки и не така известни.

Това е Долината на гърнетата - най-тайнствената туристическа атракция в Югоизточна Азия. Разположена е в отдалечен район в Североизточен Лаос -  провинция Сиангкхуанг. В долината има повече от 60 площадки с гърнета, разпръснати по билата на хълмчета, на площ от десетки километри в подножието на Анамския хребет между Лаос и Виетнам. 

Делвите са високи от 1 до 3 метра

и имат кръгла или квадратна форма. Някои от тях достигат диаметър 1 м и тегло от 7 тона! Изработени са от здрав камък, предимно гранит, а също и от пясъчник. Въпреки огромната си тежест те по всяка вероятност са били правени на друго място и след това придвижвани по някакъв начин до сегашната си позиция. Наскоро изследователи открили и каменни кариери, от които вероятно е вземан материал за гърнетата. В района имало и полузавършени делви. За разлика от повечето древни паметници в Азия, които вече са разкрили много от тайните си на учените, историците все още са в пълно неведение за това откъде са се появили тези гърнета, на каква възраст са и какво означават. 


Снимка: amnat30 / Shutterstock

Най-много гърнета има в района на гр. Пхонсаван, където на една площадка са събрани около 250 делви с различна големина. Най-интересното е, че повечето от тях са украсени! Издълбаването им в този рядко населен район, като се има предвид, че са хиляди, си е направо подвиг! И кой е направил всичко това? 

Според легендите в Лаос някога по тези земи живяла раса от великани. Гърнетата били изработвани,

за да съхраняват ориз и вино за великан, 

живеещ наблизо.

Един от митовете разказва, че в района господствал жестокият владетел Чао Ангка. Народният герой Хун Джеуам обаче дошъл от Южен Китай, за да помогне на хората да се освободят. За да отпразнува победата, той наредил на местните  селяни да изработят огромните гърнета. Според тази версия те били излети във форми от вид цимент, направен от изсушена биволска кожа, пясък, вода и захарна тръстика, и изпечени в близката пещера, наречена векове по-късно от откривателите й  Гроте Крематоар.
 

Gallery

Снимка: amnat30 / Shutterstock

Gallery

Снимка: Stanislav Fosenbauer / Shutterstock

Gallery

Снимка: Em Campos / Shutterstock