Кои са първите творения на човека? Откритие в южната част на Африка ни връща цели 75 хил. години назад, когато най-вероятно обитателите на тези земи са направили първия каменен часовник. През последните години той стана известен като Календара на Адам.

Разположен в провинция Мпумаланга в източната част на Република Южна Африка, този Стоунхендж на Черния континент е може би най-старото творение на човека на планетата ни, като датира по-рано от който и да е исторически паметник, разкриван досега. За първи път той прави хронологична връзка между многобройните каменни руини в южната част на континента и ни подсказва, че те са много по-стари, отколкото се е смятало досега.

Южна Африка крие едни от най-големите тайни в човешката история. Преди около 60 хил. години ранните хора са мигрирали от този континент и са се заселили в останалите части на света. Кои са били те и с какво са се занимавали? Календарът на Адам може би ще ни даде отговори на някои от тези въпроси.

Каменният часовник е открит съвсем случайно през 2003 г. от археолога любител Йохан Хайне, който ръководи най-голямата бригада от самолети за борба с пожарите в цяла Африка. Като пилот той лети над планините на Мпумаланга повече от 20 години. Интересува се и е направил десетки фотографии на хилядите странни руини на каменни кръгове, които са разпръснати из целия регион. Специалисти му обяснили, че това са били кошари за добитък, оставени от мигриращия от север на юг народ банту между 14. и 18. век – теория, която също предстояло да бъде опровергана.

Йохан Хайне

прави голямото си откритие по време на спасителна мисия,

докато търси свой колега, разбил се със самолет сред планинските възвишения в местността. Вижда странния каменен комплекс, докато се приземява. След като открива колегата си и установява, че е жив и има само една счупена ръка, Йохан се връща да огледа комплекса. Веднага му прави впечатление, че това е нещо като часовник. Едната скала се издига вертикално нагоре и хвърля ясна сянка върху плочата календар срещу нея, на която са се отбелязвали часове и месеци.

Малко по-късно Йохан води на мястото 5-ма учени с надеждата те да обяснят какво е намерил. Нито един от тях обаче не смята комплекса за особено значим. Това е удар за Йохан, но като всеки истински изследовател той не се отказва. Започва да проучва разположението на камъните и да изчислява параметрите на целия монолитен комплекс. Използвайки опита си в навигацията и наученото по аеронавтика, той много бързо установява, че кръговата каменна конфигурация е била съзнателно ориентирана по четирите посоки на Земята, така че да отчита слънцестоенето през годината. Централният вертикален камък е издялан така, че сянката му да пада по точно определен начин на календарната плоча отсреща. 

Едва 6 години по-късно, след много експедиции и нови открития в района каменният календар е подробно изследван и е определена точната му възраст.

Установява се, че комплексът е изместен от основните посоки

с 3 градуса, 17 минути и 43 секунди. А това означава, че пред нас е часовник, строен преди поне 25 хил. години според археологическите и астрономическите изчисления. По-нататъшни изследвания на геологията, процесите на ерозия и растежа на лишеите по камъните помогнали на учените да изчислят, че комплексът е на възраст най-малко 75 хил. години! Астрономът Бил Холенбах прави това заключение на базата на движението на племената в южната част на Африка и възникването на отделните скали. Комплексът обаче може и да е много по-стар и да датира от зората на Хомо сапиенс преди около 250 хил. години, смятат учените.

Каменният часовник е разположен на ръба на скалния отвес Трансваал, който е изграден от черен кварцит, богат на злато. Това е и причината за африканската треска за злато в района в началото на 18. век. Монолитните камъни от Календара на Адам обаче до един са долерити. А най-близката жила на долерит е на около километър от мястото на комплекса. Това означава, че създателите му са положили огромни усилия, за да превозят монолитните блокове до това място.

Gallery

Снимка: Adwo / Shutterstock