В САЩ например няма никакви ограничения. Родителите могат да нарекат детето си както решат. Малко американци обаче се решават да дадат на детето си някакво смахнато име, въпреки че в повечето щати не съществуват изрични забрани.

Едно съдебно дело от далечната 2009 години например разкрива случка в щата Ню Джърси. Родители на дете, наречено Адолф Хитлер, подават иск срещу сладкар, който отказва да изпише това име върху тортата.
Съдът оправдава сладкаря. Никой обаче не принуждава родителите да сменят името на сина си, защото не нарушават закона. Според законодателството на щата, те могат всякак да нарекат детето си „стига името да не съдържа псувни, цифри и символи.“

За забраните и имената, с които родителите не могат да кръстят детето си в различни райони на света, разказва изданието  Travel + Leisure.

- Във Франция през 2015 г бе забранено името Нутела (Nutella), защото това е търговска марка на течен шоколад. Вместо това момиченцата се кръщават Ела (Ella).

- В Швеция под забрана е името Икеа (Ikea), защото се свързва с известна компания за производство на мебели.

- В Япония е забранено родителите да кръщават детето си Акума (Akuma), защото в превод това означава „дявол“. В действителност писмена забрана няма, но властите призовават родителите да избягват това име.

- В Нова Зеландия под забрана е името Луцифер – ясно е защо.

- В Мексико детето не бива да носи името Робокоп (RoboCops).

- В Португалия забраната е детето да бъде наречено Том, а алтернативата е Томас. Защото законодателството не разрешава да се записват съкратени имена.

- В Малайзия под забрана са имена, които означават плодове и зеленчуци.

- В Италия е описан случай, в който родителите се нарекли детето си на ден от седмицата - Venerdi (на италиански означава петък), но никой от чиновниците в общината не възразил.

Продължава на страницата на Новите родители