Пеперудата е древен символ, който може да се забележи още в някои египетски йероглифи. Символизира човешката душа и нейното безсмъртие, както и способността на човека да се преоткрие и превъплъти.

В Древна Гърция са вярвали, че душата на човека го напуска под формата на пеперуда, за да полети свободна към вечността.

В Китай пеперудата символизира дълголетие и любов.

В Япония носи посланието за женственост, ефирност, нежност.

В християнската религия пеперудата се свързва с идеята за възкресението и пречистването – гъсеницата умира, за да се прероди в пеперуда.

В нашия фолклор пеперудата символизира женското начало.

Пеперудата е символ, който носи в себе си силна енергия. Затова изображението, което ви е направило най-силно впечатление и ви е привлякло най-много, говори много за вас.

1. Синя пеперуда

В живота си сте се сблъсквали с много трудности, но те не са сломили духа ви, а са ви направили по-силни и са ви научили, че винаги има изход, че никога не трябва да се отказвате да се борите. И вие сте такива – едни от най-смелите бойци. Винаги готови да устремите душата си в полет като тази красива синя пеперуда. Най-силните ви качества са борбеността, целеустремеността,  силно развитото чувство за справедливост, самочувствието, честността. Осланяйте се на тях, защото те са ви помагали в много важни моменти от вашия живот, ще ви помагат и занапред.

2. Златисто-кремава пеперуда

Вие сте чувствителни, раними и уязвими. Носите изключителна светлина у себе си. Трябва само някой да я запали с любовта си. Често пъти са ви предавали и разочаровали, затова трудно се доверявате. Имате нужда да вярвате повече в себе си, да се обичате и цените. Вашите най-силни качества са преданост, състрадателност, милосърдие, доброта. Не забравяте за чуждите болки и сте готови да пренебрегнете дори себе си заради другите. Правете го обаче само за тези, които си струват. Вие сте предани и сте готови да обвържете сърцето си завинаги с този, който заслужи доверието и обичта ви.

3. Пъстроцветна пеперуда

Вие сте шарена личност. Някой би си помислил, че сте човек на крайностите и на хаоса. Обичате страстно, но можете и да се разгневите до крайна степен. Не без основание, разбира се. Невъзможно е да останете незабелязани. Смеете се сърдечно и на висок глас, заразявате другите с усмивката си. Обличате се цветно, защото цветовете изразяват богатата ви душевност. Не се чувствате удобно нито в сиви дрехи, нито сред сиви хора. Не харесвате негативизма. Вярвате, че от всяка ситуация има изход. Най-силните ви качества са чувството за хумор, позитивизмът, харизматичността. Разчитайте и занапред на тях, защото лесно печелите сърцата на околните и има на какво да научите хората. С вас никога не е скучно.

4. Ширококрила пеперуда

Вие сте широко скроена личност. Както се казва, над нещата сте. Живеете ден за ден, подредили сте добре приоритетите си. Не се задълбочавате прекалено в проблемите. Примирявате се с онова, което не можете да промените; борите се за това, което можете да промените. Хората тайничко ви завеждат за добре балансирания живот. Вашите най-силни качества са съобразителност, прозорливост, тактичност, комуникативност, спокойствие и търпеливост. Другите се чувстват добре около вас, защото едновременно ги „приземявате“, когато е нужно, и „окрилявате“, за да им вдъхнете сила и кураж. Имате мъдро отношение към живота и може да се каже, че знаете какво искате и как да го постигнете. Продължавайте в същия дух! С повече вяра в себе си.

Цветелина Велчева