1. През целия си живот човек произвежда толкова слюнка, достатъчна да напълни два големи басейна.

2. Първоначално трейлърите са се излъчвали след края на филма. Оттук и името им (trailer, англ. = ремарке (букв.), сцени от следващ филм)

3. Орелът е достатъчно силен, за да убие елен и да отлети с него.

4. Сърдечните удари най-често се случват в понеделник.  (Е, добре, де, това не е точно забавен факт, но е любопитен. В понеделник вероятността от сърдечен удар се увеличава с 20 процента, а времето, през което най-често се случват, е между 4 и 10 сутринта.)

5. На тенис играчите им е забранено да ругаят, когато играят на стадион „Уимбълдън”. (Поради тази причина съдиите научават всички ругатни на съответния роден език на играчите, за да следят за нарушения.)

6. През 2017 година повече хора са умрели при наранявания, получени по време на селфита, отколкото от нападение на акули. (През 2017 година петима души са били убити от акули, докато цели 35 са умрели при обстоятелства, свързани със селфи.)

7. Сейнт Лусия/Света Лусия е единствената държава в света, кръстена на жена. (Островната държава е открита от  Христофор Колумб на 3 декември 1502 г., в деня на Света Луция – оттук и името й.)

8. Новороденият октопод е с размерите на муха.

9. Овца, патица и петел били първите пътници в балон с горещ въздух. (Полетът се осъществил през 1783 г. и продължил 8 минути, преди балонът да се приземи благополучно със своите пътници, които останали невредими.)

10. Около половината от населението в Уганда е под 15-годишна възраст.

11. Рециклирането само на един стъклен буркан осигурява гледането на телевизия в продължение на 3 часа.

12. Фейсбук, Инстаграм и Туитър са забранени в Китай. (Санкциите започват през 2009 година заради опити да се използват като платформа за организиране на протести. Блокирани са и десетки други сайтове. В края на 2010 г. Китайската академия за обществени науки установява, че броят на достъпните сайтове в страната е намалял с 41% за една година или с 1,3 млн. уебсайта. Съществува дори и платформа, която тества дали даден сайт е блокиран в Китай - Blocked In China.)

Цветелина Велчева