Миналата седмица мистериозни огнени топки озариха небето над Чили и дори предизвикаха пожари. Учените все още не знаят какъв точно е техният произход. На този етап обаче анализите отхвърлят вероятността за метеорити.

На 25 септември местните жители съобщиха за появата на мистериозни огнени обекти, прорязващи небето над остров Чилое. Те са паднали на седем различни места и са предизвикали малки пожари, които бързо са били погасени от доброволци.

На местопроизшествията бързо са пристигнали геолози, за да научат малко повече за мистериозните обекти. Според експерта Хосе Маса става дума или за метеорити, или за космически боклук, останал след някой спътник или ракета. Малко по-късно обаче станало ясно, че в нито един от падналите обекти не са открити следи от метеорит.

На този етап най-очевидното обяснение е, че става дума за космически отпадък. Поведението на обектите (бързо движение и яркочервена светлина) наподобява това на типичния метеорит. Космическият боклук обаче е не по-малко рядко явление – всяка година на Земята падат по 200-400 подобни обекта.

Ще бъдат извършени и по-детайлни анализи на образците, които ще бъдат събрани от обгорените участъци.