Всички знаем, че науката се интересува от наистина важните въпроси. Очевидно един от тях е бил дали бирата става за пиене, след като е претърпяла... ядрена експлозия.

Когато се взриви ядрена бомба, унищожението е толкова ужасяващо, колкото можете да си представите. Но не всичко става на прах.

Всъщност има добри шансове преживелите ядрена война, да се справят с постапокалиптичните развалини като утолят жаждата си с една бира или безалкохолна напитка без да се притесняват, твърди в блога си Робърт Крулуич.

От 1945-а до края на 60-те години на миналия век американското правителство е провело няколко ядрени теста в пустинята Невада. По време на една от сериите, т.нар. Операция чайник, учените са оставили нарочно няколко кенчета и бутилки от бира и сода, за да видят какво ще стане с тях след експлозията. Резултатите от експеримента били озаглавени: “Ефектът на ядрената експлозия върху фабрично запечатани напитки”

Или както пише Крулуич в поста си:

“През 1956, Комисията за ядрена енергия взриви две бомби, една с енергия равняваща се на 20 килотона тротил, другата на 30 килотона тротил в пустинята Невада. Бутилките и металните кутийки бяха внимателно поставени на различно разстояние от епцентъра на взрива.

“Най-близките контейнери бяха поставени на около 322 метра разстояние, а най-далечните на няколко мили.”

Въпреки че бирите, намиращи се по-близко до експлозията, били леко радиоактивни, те все още са ставали за пиене. Питиетата, които били по-надалеч, били по-малко облъчени.

Учените лично изпробвали напитките, за да се уверят, че са годни за консумация.

Разбира се, ако в града ви падне ядрена бомба, едва ли освежаващите бира и безалкохолни напитки ще са първия ви приоритет. Ядреният взрив генерира огромно количество радиоактивни пепел и прах, наречени отлагания - всъщност учените искали да проучат именно техния ефект.

Някои отлагания са част от самата бомба, но почвата, пясъкът, скалите, дърветата и други отломки засмукани от експлозията също биват изпелени и се превръщат в отлагания. Вятърът след това разнася отлаганията далеч от епицентъра на взрива.

Ако преживеете ядрен взрив, трябва веднага да намерите здрав и дебел подслон, за да избегнете непосредствената опасност от радиоактивните отлагания.

В случай на опасност от подобни събития в близко бъдеще, най-добре би било да заредите бункера си с храни и напитки с дълъг срок на годност.

Източник: Science Alert