Не е необичайно растенията да пробождат или закачат семената си на някое безпомощно животно, което е дошло да потърси храна или място за почивка. Но един вид тропическо дърво е отишло наистина далеч в разпространението на семената си, като убива много от птиците, които кацат на клоните му, като ги натежава сериозно и и прави летенето им невъзможно.

Проблемът е основно в това, че не се вижда някаква конкретна причина за това клане, което е накарало един еколог да твърди, че това е просто зловеща прищявка на еволюцията.

Много от видовете на дървото Pisonia произвеждат дълги семена покрити с дъбел слой мукус и наситени с остри кукички, които ще се закачат за почти всичко, до което се докоснат, включително насекоми и много морски птици, които се опитват да гнездят на дървото.

Това, което наистина различава дървото от другите, които използват лепило или бодли за да осигурят транспорт на семената си е, че тези семена могат да се натрупат много бързо, особено ако птица кацне на земята под дървото. Така се увеличава на по-малките екземпляри и им пречи да летят.

Ако не бъдат грабнати от летящ хищник повечето птици умират и се разлагат на място под дървото. 

Източник: Science Alert