Д-р Рав Михаел Лайтман е професор по онтология и теория на познанието, доктор по философия и Кабала, специалист по биокибернетика. Автор е на над 40 книги, преведи на 18 езика. Основател и президент на университета Bnei Baruj и на института Ashlag.

Религия, магия, мистика, холистична медицина, философия, парапсихология, телепатия, карти таро, йога, светена вода, регресии в минали животи, астрология, астрални пътувания, вуду, масонство. Цялата тази терминология няма нищо общо с Кабалата, твърди един от най-известните кабалисти в света доктор Рав Михаел Лайтман.

На иврит Кабала означава „приемане” и говори за вътрешна трансформация. В продължение на хиляди години кабалистите преподават, че любовта към хората трябва да е в основата на всички човешки взаимоотношения. Как човек да постигне духовен мир и щастие без лишения, пости и религиозни обети. Как да погледнем на реалността извън материалния свят, на който принадлежим. Как древното знание може да бъде приложено за подобряване на всички аспекти в живота.

Истината е, че много хора за първи път чуха за Кабала, когато преди няколко години Мадона призна, че я следва. Става дума обаче за наука, която е много повече от холивудска мода, твърди д-р Лайтман.

Той се е посветил на промоция на позитивна промяна в образователната система чрез новаторски идеи, базирани на универсални ценности. Нетрадиционната комбинация между богата академична кариера и познаване на Кабалата го превръща в един от най-търсените мислители и оратори в света. След срещата му с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова тя го определя като „истински визионер”. В новата си книга „Гид към тайната мъдрост на Кабалата”, издадена от nowtilus, той цели да помогне на всеки човек да постигне хармония със себе си и със заобикалящия го свят чрез развитие на съзнанието.

- С какво Кабала е различна от други философски, социални или религиозни теории?

Теорията на Кабалата всъщност е много различна от всичко, което е създало човечеството досега, защото говори за силите, които действат извън нашата природа, и това, което сме способни да възприемаме. Живеем като в мехур, в един ограничен периметър, в границите на който достигат петте ни сетива. Кабалата иска да ни обясни какво става извън тях. Става въпрос за една-единствена сила, която действа в цялата реалност, а именно общата сила на природата.

Кабалата е наука и за нея говорят много велики хора като Аристотел и Платон. Когато като учен се запознах с Кабала, не ми се наложи да променям моето отношение към реалния живот, нито подхода си към науката. Мъдростта на Кабала е предназначена да бъде използвана, при условие че обществото достигне едно ниво, на което е готово да се превърне във взаимосвързан глобален механизъм. Тогава тя ни обяснява как можем да го постигнем. Но преди хората да стигнат до необходимостта да го направят, Кабалата остава скрита като знание. И по тази причина мнозина смятат, че тя е свързана с някаква мистика, с магии, чрез които да се възползваш от други хора, карти таро и какво ли още не. А реално няма нищо общо с това. Аз самият съм доктор по философия и професор по онтология и в истинската Кабала не попаднах на нищо подобно. Напротив, има много графики, илюстрации, формули, таблици, данни и материал за изучаване.

- Имате предвид, че е дошъл този момент, в който Кабала да бъде разкрита на всички?

Точно така. Когато аз започнах да я изучавам преди близо 40 години, хората, които се занимаваха с нея в света, бяха много малко. Тогава зададох същия въпрос и ми беше отговорено, че от края на 20. век знанието на Кабалата ще започне да става все по-достъпно. Още преди две хиляди години е било записано, че след като поколение след поколение се е развивало по егоистичен начин, през 20. век човечеството ще достигне момент, в който всички трябва да се свържат. Днес усещаме тази глобална криза, защото привидно сме свързани, но не сме се „поправили”. Делим се едни от други, мразим се, а така не можем да продължим да съществуваме. Затова сега се разкрива мъдростта на Кабала. Тя цели да ни помогне да се адаптираме към новостите, пред които сме изправени.

- Религиите или поне интерпретацията им често са доста репресивни. Какъв е случаят с Кабалата? Забранява ли нещо, допуска ли повече удоволствия и по-приятен живот?

Като във физиката, нито добре, нито лошо. Просто ако знаеш как да използваш законите й, печелиш, и обратно. Няма церемонии, закостенели идеи и ритуали. Става въпрос единствено за връзката между цялото човечество на Земята, до която трябва да достигнем. Както в природата различните нива на неодухотворена материя, растенията и животните са свързани, сега човечеството трябва да се интегрира с всички тези форми и да се адаптира към тях. Просто да си спомни, че е неделима част от всичко това.

- Коя е първата стъпка към промяната, за която говорите?

Първо, да научим къде живеем. Намираме се в един нов свят и ако не го познаваме, не можем да постигнем успех. Затова кризата е навлязла в абсолютно всички аспекти от живота. При това интуитивно съзнаваме, че не става въпрос за някакво преходно притеснение, а за реална дълбока криза. Свидетели сме на момент, в който не сме подготвени за това, което идва от страна на природата. Хората не са свързани с нея. Говорил съм със стотици учени от най-различни области, които потвърждават тази идея.

- Може ли това знание лесно да достигне до много хора, или първо е необходим някакъв елит?

Отворени сме за всички. В нашия център и в отворения ни университет учат стотици хиляди студенти. Искаме да обединим идеи на всякакви учени – социолози, психолози и т.н., и да представим идеите си на правителствата. Трябва да възпитаме народа, така както възпитаваме едно дете как да живее правилно. Толкова сме зависими едни от други, че когато не знаем как да използваме законите на тази взаимозависимост, не успяваме да се справим добре с нищо. Затова и когато управниците се събират на тези срещи като Г-8 и Г-20, не успяват да се споразумеят. Липсва технологията на работа с новия свят.

- Ако имахте възможността да преподавате Кабала в училище например, какво бихте променили в образованието на децата?

Ако можех, бих накарал всички хора в света да минат курс за това как функционира новият свят и неговите системи, как те да се използват правилно, как да се свързваме, къде е свободната ни воля, как да имаш успех в семейния живот, в образованието на децата, в екологията. Има много какво да научим, включително учените и академиците. Спрямо новия свят сме все едно не сме завършили училище. Представете си, че не знаете какво представлява една банка, нито фабрика или за какво служат парите.

- Според вас Кабалата единствен път за справяне с тази криза ли е, или може да се постигне чрез други вярвания или философии?

Религиите не ни отварят света, а ни предоставят догма на вярата. Искаш ли да вярваш в еди-какво си, вярвай! Ще се почувстваш добре в този свят и ще спечелиш нещо в следващия. Това са най-често срещаните обещания. Всеки човек вярва в нещо. В Кабалата не съществува вярата в този смисъл. Все едно да вярвам на нещо, което някой ми е разказвал. Не се посвещаваме на това. Ние говорим за познание.

- Как обяснявате, че това знание е останало скрито няколко хиляди години?

Текстовете са били разкрити, но не е било ясно как да се ползват. Човешкото съзнание не беше на ниво, на което да разберем за какво става въпрос. Преди години също се е говорело за връзка, единство, за всеобща обич, за това как да се построи един общ свят, но реалността не беше готова дори и преди само сто години. Когато аз започнах да изучавам Кабалата през 1975 г., нямах и представа за тези идеи, те просто не достигаха до нас. И изведнъж за 20 години се разкри това познание.

- Познавате ли хора, които следват Кабалата и са постигнали успех?

Какво е успех? Теорията не ни показва как аз като индивид да имам успех такъв, какъвто днес повечето хора го възприемат. Уча Кабалата, прилагам я и изведнъж имам успех на борсата или в бизнеса - няма такова нещо. Учи ни как всички заедно трябва да се променим. Какво значи глобална криза? Глобална е само защото я има навсякъде ли? Не, глобална е, защото се дължи на нашите отношения, които трябва да са глобални, а още не са. Че зависим едни от други, вече е очевидно, но се държим така, все едно не го знаем. И това е кризата между желаното и реалното, оттам идват всички проблеми.

Аз лично не печеля нищо от това, че уча и преподавам Кабала, защото продължавам да живея в един разбит свят. В същото време съществува вътрешна криза в индивида и тя също е глобална. Живеем в свят, в който всичко е свързано. Ние сме тези, които делят науките на физика, химия, биология, астрономия, а всъщност става въпрос само за една-единствена обща наука. Природата е една, но понеже не сме способни да я възприемем, трябва да я разделим на части. Но това е наша грешка и се отнася за всеки аспект от живота. Често казваме, имам проблем с възпитанието на детето или имаме проблеми с екологията, все едно че става въпрос за две несвързани неща. Чрез Кабалата обаче човек може да постигне духовен успех. Когато научи какво представлява системата, той се вижда като интегрираща част от нея, започва да чувства и да живее по този начин. И това му дава усещането за оптимизъм. Започва да възприема природата като единствена, безкрайна и вечна.

- Оптимист ли сте за това, което може да се постигне чрез Кабала?

Не само съм оптимист, а съм напълно сигурен, че това ще се случи, въпросът е кога. Нямам съмнения, че хората ще открият Кабалата като метод за „самопоправка”, с който да се издигнат над личното си его и да стигнат ниво на съвместно участие. Колкото повече изтласкваме напред нашия егоизъм, толкова повече проблеми ще имаме. Масите ще напреднат, иначе няма да са в състояние да продължат съществуването си с тези проблеми.

- Има много известни гурута, като Дийпак Чопра, Робин Шарма, Ошо. Какво мислите за тях?

Срещал съм се с някои от тях. Не открих у тях някаква специална мистика. Човечеството трябва да прескочи фазата на вяра в тези методи, които приема най-вече поради липсата на други опции. Те са временни, преходни течения, които ще се изчерпят, защото в тях няма доказателства, а само вътрешно психическо успокоение и възнаграждение. Човек не може да остане там завинаги, защото егото му продължава да расте и да иска доказателства. И все пак тези теории, както и религиите, вярванията, ученията, всичко това е на правилния път, за да подготвя хората за нещо истинско. Изпитвам уважение включително към филми като „Матрицата”, защото развиват човешкото съзнание. Казват на хората: вижте, може да има нещо отвъд това, което в момента можем да възприемаме.

Ивайло Харалампиев