Д-р Рав Михаел Лайтман е професор по онтология и теория на познанието, доктор по философия и Кабала, специалист по биокибернетика. Автор е на над 40 книги, преведи на 18 езика. Основател и президент на университета Bnei Baruj и на института Ashlag.

Религия, магия, мистика, холистична медицина, философия, парапсихология, телепатия, карти таро, йога, светена вода, регресии в минали животи, астрология, астрални пътувания, вуду, масонство. Цялата тази терминология няма нищо общо с Кабалата, твърди един от най-известните кабалисти в света доктор Рав Михаел Лайтман.

На иврит Кабала означава „приемане” и говори за вътрешна трансформация. В продължение на хиляди години кабалистите преподават, че любовта към хората трябва да е в основата на всички човешки взаимоотношения. Как човек да постигне духовен мир и щастие без лишения, пости и религиозни обети. Как да погледнем на реалността извън материалния свят, на който принадлежим. Как древното знание може да бъде приложено за подобряване на всички аспекти в живота.

Истината е, че много хора за първи път чуха за Кабала, когато преди няколко години Мадона призна, че я следва. Става дума обаче за наука, която е много повече от холивудска мода, твърди д-р Лайтман.

Той се е посветил на промоция на позитивна промяна в образователната система чрез новаторски идеи, базирани на универсални ценности. Нетрадиционната комбинация между богата академична кариера и познаване на Кабалата го превръща в един от най-търсените мислители и оратори в света. След срещата му с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова тя го определя като „истински визионер”. В новата си книга „Гид към тайната мъдрост на Кабалата”, издадена от nowtilus, той цели да помогне на всеки човек да постигне хармония със себе си и със заобикалящия го свят чрез развитие на съзнанието.

- С какво Кабала е различна от други философски, социални или религиозни теории?

Теорията на Кабалата всъщност е много различна от всичко, което е създало човечеството досега, защото говори за силите, които действат извън нашата природа, и това, което сме способни да възприемаме. Живеем като в мехур, в един ограничен периметър, в границите на който достигат петте ни сетива. Кабалата иска да ни обясни какво става извън тях. Става въпрос за една-единствена сила, която действа в цялата реалност, а именно общата сила на природата.