Учен смята, че e разкрил хилядолетната мистерия около смъртта на Александър Македонски. Според д-р Лео Шеп, токсиколог от новозеландския Национален център за отровите, военоначалникът най-вероятно е бил убит с помощта на отровно вино, направено от невинно на вид растение.

Мистерията за смъртта на Александър, който умира на 32-годишна възраст през 323 г.пр.н.е., обърква учените вече повече от 2000 години. Според някои той е починал от естествена смърт, докато други вярват, че е бил отровен на банкет или заразен с дизентерия или холера. Александър умира в двореца на Навуходоносор II във Вавилон, след като вдига наздравица с неразредено вино в чест на Херкулес, а скоро след това развива силна треска и губи способността да говори и ходи. Болестта му трае 12 дни, показват историческите сведения.

Д-р Шеп е убеден, че отрови като арсеника не може да са били причина за смъртта на царя, както се твърди в някои теории. Причината е, че те водят до много по-бърза смърт. В новия си научен труд той твърди, че най-вероятният „виновник“ за убийството е „Veratrum album” - отровно растение от семейството на лилиите, известно у нас като бял кукуряк.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.