Археолози откриха древен град, основан по времето на Александър Македонски, след като 2000 години е бил изгубен в пясъците на историята.

Каталга Дарбанд, разположен край река в провинция Сулеймания на Иракски Кюрдистан крие следите от древно укрепено селище и съвсем наскоро в неизследвания досега район започнаха археологически разкопки.

Макар че изследователите още не са датирали с точност находките, смята се, че селището е построено скоро след битката между Александър и Дарий Трети в тогавашна Месопотамия.

Смята се, че на това място е кипяла оживена търговия с вино за нуждите на войската.

„Рано е да се каже, но смятаме, че е бил оживен град по пътя от Ирак към Иран“ – казва археологът Джон Макгинис от Британския музей пред The Times.

Макгинис и екипът му участват заедно с иракските си колеги в програма, която помага да се идентифицират и опазят археологическите богатства, които са под заплаха от унищожение от Ислямска държава.

Любопитно е, че откритията в Калатга Дарбанд са също плод на войната – макар и от съвсем различна епоха на конфликт. Кадри от шпионски сателити на САЩ, част от програмата „Корона“ от времето на Студената война, заснети през 60-те години на 20. век, били разсекретени през 90-те и благодарение на тях учените успели да идентифицират очертанията на предполагаеми антични остнанки.