Учени са открили изключително необичайно погребение в Боливия, в което са запазени не само останките на древни индиански шамани, но и техните ритуални лекарства, съдържащи рекорден брой най-разнообразни халюциногенни вещества. Тяхното описание и възможната им цел бяха представени в списание PNAS, съобщават РИА Новости и БГНЕС.

"Вече знаем, че психотропните лекарства са играли важна роля в религиозния живот на народите, които са живели в централните и южните райони на Андите, но до сега не можехме да си представим, че консумират толкова много различни вещества, като ги комбинират по невероятен начин. Това е най-голямото откритие от този вид в Южна Америка ”, заяви Хосе Каприлес от Пенсилванския Университет във Филаделфия (САЩ).

Много древни народи и съвременни племена, създали примитивна комунална система, широко използват различни психоактивни вещества в своя религиозен или дори всекидневен живот. Например, инките са „тъпчели“ децата, които е трябвало да бъдат пренесени в жертва с тинктури на базата на листа от кока.

Амазонските индиански племена често използват в своята религиозна практика аяхуаска напитка, направена от т.нар."лиана на духовете". Тази психоактивна смес се състои от екстракт от тропическа лоза Banisteriopsis caapi и листата на някои други растения. Двата основни компонента на тази смес са психоактивното вещество диметилтриптамин (DMT) и блокерите на моноаминооксидазата, които помагат на молекулите на наркотичната смес да преминат през червата.

Учените, както отбелязва Каприлес, отдавна се интересуват от това как се появяват такива традиции и каква роля могат да играят в обществата на индианците и другите примитивни народи на Земята. Тяхното използване не винаги може да бъде свързано единствено с „общуването с духовете“ - например, наблюдението на живота на пигмеите в Африка показва, че те пушат и ядат листа от канабис, за да се отърват от чревните паразити.

Извършвайки разкопки, Каприлес и неговите колеги открили доста тежка кожена чанта, съдържаща много специфичен набор от предмети, които биха могли да се опишат като „работен набор на древния шаман“.

В тази чанта учените открили ритуална превръзка за главата, тръба за пушене във формата на мъж, украсена с човешка коса, ножове от костите на лами, както и малка чантичка, направена от три лисици. Вътре имало сушени билки с неясен състав.

След анализ на изотопния състав на веществата в голямата торба, учените открили, че е направена преди около хиляда години, когато царството на Пукин доминирало в тази част на Боливия, чиято столица била легендарният град Тиуанако, митичното родно място на първите владетели на империята на инките. Резултатите от химичния анализ на билковата смес в по-малката чанта силно изненадали археолозите: били открити шест различни силни психотропни вещества, включително компоненти на аяхуаска, листа от кока, халюциногенен екстракт от кожата на жаба от вида Bufo alvarius, растение от рода Anadenanthera и псилоцин от "магически гъби".

Религиозните ритуали и свързаните с тях психеделични наркотици, както отдавна вярват историците, са служили като един от основните инструменти за разпространение на влиянието на древната империя на инките. Следователно откриването на „чантата с арсенала на шамана“, както отбелязва Каприлес, дава на учените първата възможност да изучат състава на този древен „опиум за хората“.