IFL Science ни представя 8 красиви и малко познати природни феномена с кратко обяснение за тяхното възникване.

Gallery
Базалтови стълбове

Базалтовата лава се охлажда много бързо в сравнение с другите видове разтопени скали. Докато го прави, тя се свива и може да се оформи във високи колони. Най-често срещани са тези със 6 страни, но по принцип е възможно колоните да имат от 5 до 8 страни. Дяволската кула в щата Уайоминг е базалтова колона с височина над 100 метра.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Суперклетките

Тези бури са рядко метеорологично явление, което може да създаде торнадо, поройни дъждове и градушка. Силните ветрове в суперклетката траят до няколко часа и достигат скорост над 160 км/ч.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
​Вулканични светкавици

Все още не е напълно ясно как възниква това явление, то учени предполагат, че това са частиците с положителен заряд във вулкана, които реагират при допир с частици с отрицателен заряд в атмосферата. За да се балансират зарядите, електричество се отделя под формата на светкавица.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Слънчево куче

Също като дъгите, слънчевото куче се появява когато светлината мине през ледените кристали във въздуха. Когато слънцето е относително ниско на небето, светлината преминава през ледените кристали в перестите облаци и това създава две светли петна от всяка страна на слънцето, които са свързани с ореол.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Ледени цветя

Когато температурата на въздуха е под температурата на замръзване на водата, но земята още не я е достигнала, тогава могат да се формират тези ледени цветя. Стволовете на растенията могат да замръзнат и да се пропукат, но корените продължават да теглят вода. Това засмукващо действие кара водата да се качва нагоре и да излиза настрани и съответно да замръзне, когато влезе в досег със студения въздух.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
​Снежни понички

По същия начин, по който децата бутат големи снежни топки, за да създадат снежен човек, понякога вятърът може да духа около снега, за да образува форми, наподобяващи тръба. Снегът трябва да е леко влажен, за да се задържи, но в същото време да е и достатъчно силен, за да издържи на порива на вятъра.

Снимка: aceshot1 / Shutterstock

Gallery
​Снежни скалички

Тези образувания с остри върхове се формират на голяма височина, когато слънцето пече толкова, че снегът не се топи, а водата директно се превръща от твърдо в газообразно вещество.

Снимка: Camelia Varsescu / Shutterstock