Има катакомби по целия свят, които са отворени за посещения. Представяме ви седем от най-красивите и исторически значими. Всички са били използвани в съответствие с първичната дефиниция на думата: погребване на мъртви.

Gallery
Римски катакомби

Ранните християни моделирали своите погребални практики според еврейските обичаи, въпреки че били принудени да погребват извън границите на града. Тъй като земята била скъпа, те прокопали около 150-килиометрови тунели през меката вулканична почва и изградили мрежа от стаи, наречени loculi. По-късно били изградени по-сложни гробници включително и семейни. Гробниците често били украсени с религиозни стенописи, златни медальони и статуи.

В началото на 5 век, варвари нахлули в Рим и започнали да тършуват из гробниците, затова останките на светци и мъченици били преместени на по-сигурни места в църкви из града. Катакомбите били забравени в продължение на векове, докато миньори случайно преоткрили една под Виа Салария през 1578 г. Днес в 40-те катакомби на Рим няма тела, но си струва да бъдат посетени заради древните фрески и криволичещи проходи.

Снимка: David Soanes / Shutterstock

Gallery
Парижки катакомби

Това може би са най-известните катакомби в света, и малко други са способни да се конкурират по своята зловеща мрачност. Построени от римляните като варовикови кариери, текущото им предназначение е от края на 18 век, когато пренаселените гробища около града застрашават общественото здраве. Тогава служителите започват акция по преместване на костите – на около 6-7 милиона души- в бившите кариери, които са специално осветени.

Катакомбите са отворени за широката общественост през 19. век.

Снимка: Wyatt Rivard / Shutterstock

Gallery
Палермо, Италия

През 16. век гробището в църквата на капуцините в Палермо, Сицилия започнало да се разраства и монасите решили да балсамират мъртвите си братя и вместо това да ги изложат в катакомбите. Първоначално само монасите се радвали на тази специална преференция, но постепенно местните първенци започнали да включат подобна молба в завещанието си.
Приблизително 12,000 души са били балсамирани и подредени по категории - мъже, жени, девици, деца, свещеници, монаси. Практиката е преустановена през 1920 година.

Снимка: Gandolfo Cannatella / Shutterstock

Gallery
Рабат, Малта

Под съвременния град Рабат, Малта се намира обширна мрежа от скални гробници, датиращи от 4-9 век преди Христа. За разлика от повечето други катакомби в Средиземноморието и по света, тунелите са били използвани за погребения на евреи, християни и езичници, без видимо разделение.

В тунелите са открити големи табли, използвани за церемониални ястия и погребални зали, някои от които с илюстрации и текстове (археолозите все още работят по интерпретацията им).

Снимка: Konstantin Aksenov / Shutterstock

Gallery
Виена

Катедралата Свети Стефан е една от най-важните сгради в града, известна със своя красив многоцветен покрив. Но по-малко туристи посещават криптата, където лежат останките на повече от 11,000 души.

Въпреки че по-голямата част от катедралата е построена през 14-ти век, криптата е създадена след избухването на епидемия от чума през 1730, когато гробищата около Виена били изпразнени в опит да бъде спряна разпространението на болестта. Много от скелетите са струпани в стройни редици, въпреки че има и нахвърляни купчини кости. В херцогската крипта са съхранени органите на принцове, кралици, и императори, включително стомаха на кралица Мария Тереза.

Снимка: Philip Lange / Shutterstock

Gallery
Бърно, Чехия

Разкопки за строеж довели до неочаквано откритие - отдавна забравен подземен тунел със скелети. Около 50,000 комплекта останки били заровени под площад Свети Яков през 17 и 18 век, първоначално подредени в стройни редици, но по-късно се смесили с вода и кал. Катакомбите са отворени за широката общественост  през юни 2012 г. и в момента са вторите по големина в Европа след Парижките катакомби.

Снимка: posztos / Shutterstock

Gallery
Катакомбите в Ком ел Шокафа

Поредица от гробници, изкопани под скалите на Александрия през втори век, катакомбите на Ком ел Шокафа ("Могилата на късчетата") били забравени, когато пред 1900 г. едно магаре паднало в подземна шахта. Днес трите нива на катакомбите са отворени за посещения и включват няколко гигантски каменни ковчега, както и дърворезби, статуи и други археологически детайли, смесица от римски, гръцки и египетски стил. На второто ниво е Залата на Каракала, която се твърди, че съдържа останките на млади християнски мъже, избити от Каракала в 215 г.

Снимка: Amazingness / Shutterstock