Филмите обичат да разказват за супергерои, които спасяват света или оцеляват в най-екстремните ситуации. Само че не забравяйте, че това е филм – животът на големия екран рядко се припокрива с този в реалността. Ето някои сериозни заблуди, които биха могли да ви костват живота в действителност.

Мит 1: Пещерата е идеалното място, за да запалите огън.

Една от най-популярните сцени по филмите. Толкова често се вижда, че изглежда съвсем естествено да съберете съчки и грижливо да започнете да кладите огън. В действителност топлината може да накара камъните да започнат да се чупят, което си е доста опасно. Препоръчваме ви да палите огън в открито пространство.

Мит 2: Можете да ядете сурова риба, която току-що сте уловили (все пак хората ядат суши постоянно).

Това, което филмите ви спестяват, е сериозните стомашни проблеми, до които ще доведе това начинание. Всякакво сурово месо може да причини стомашни проблеми заради бактериите и микроорганизмите, които живеят в него. Със сигурност е по-добре да сготвите рибата, която сте уловили.

Мит 3: Можете да хвърлите граната, без да издаде никакъв звук.

В реалния живот веднага след като активирате граната, тя започва да издава силен звук. Много е важно да хвърлите гранатата веднага след като сте я активирали. В противен случай съществува реална опасност да се нараните сериозно.

Мит 4: Ако ви ранят в ръката, направете стегната превръзка (турникет).

Да, ама не. Всъщност това може да е опасно, защото стегнатият възел може дори да причини инфаркт или да повреди тъканите под турникета, защото до тях не достига кръв. В някои случаи дори се стига до ампутация на крайник, който е можел иначе да бъде спасен. Ако сте ранени, най-добре е да превържете раната и да я притискате, за да не изтече много кръв. Турникет се прави само ако кървенето е наистина много силно и това е единственият начин да се спаси животът на човека (с всички рискове, следващи от това решение обаче).

Мит 5: Телевизионните предавания за оцеляване в екстремни ситуации могат да ви подготвят за реалността.
Звучи примамливо, обаче не е вярно. Все пак не забравяйте, че това е телевизионно шоу, в което участват десетки или дори стотици души екип, които никога не виждате на екрана. Всеки гаф може да бъде изрязан, а и наблизо винаги има лекар, готов да се притече на помощ.

Мит 6: Преварената вода е безопасна за пиене.

Съжаляваме, но и тук ще ви разочароваме. По филмите актьорите просто кипват вода и тя автоматично става годна за пиене. В реалния живот нещата не стоят точно така. Например няма значение колко дълго ще варите калната вода – никога няма да стане годна за пиене. Преди да пиете вода в дивото, трябва да я филтрирате през ситен плат (кърпа или риза например) и да оставите водата да престои малко, за да се утаи останалата мръсотия.

Мит 7: Ако сте се изгубили, тръгнете по поречието на близката река и рано или късно ще намерите хора.

Тук ключовото е „рано или КЪСНО“ – тоест може би ще стигнете до хора в някакъв момент, но може да е твърде късно. Представете си, че ви отнеме седмици, за да стигнете до някакво населено място. Не е ли по-важно да сте на топло и сигурно място, вместо да вървите в неясна посока по поречието на река? Първото и основно правило, когато се загубите, е: стойте на едно място, за да може спасителният екип да ви намери.

Мит 8: По-добре мокри дрехи, отколкото без дрехи.

Не е задължително. Ако например температурата е под нула градуса и вие сте облечени с мокри дрехи, ще замръзнете от студ. Или ако паднете в ледена вода, по-добре свалете дрехите и ги изсушете на огън. В противен случай тялото ви ще изразходва всичката си енергия да изсуши дрехите на гърба ви, вместо да ги вложи в съхранение на органите ви.

Мит 9: Първото нещо, което трябва да направите в пустинята, е да намерите източник на вода.

Не, първото, което трябва да направите, е да откриете сянка и да изчакате слънцето да залезе, защото горещината много бързо ще ви изтощи и по този начин ще изхабите запасите на вода в тялото си. Когато стане по-хладно, можете да потърсите вода и хора.

Мит 10: Трябва да си пестите водата и да си я пазите за по-късно.

Ако сте жадни, трябва да седнете на сянка, да пиете и да изчакате тялото ви да се охлади. Ако сте изложени на горещото слънце и потискате желанието си да пиете вода, можете да загубите съзнание или да получите топлинен удар.А по ирония на съдбата, докато лежите в безсъзнание, в манерката до вас все още ще има вода.

Цветелина Велчева по материали от Bright Side