Те не са просто прочути произведения на изкуството. При по-внимателно вглеждане може да видим някои странни, мистериозни и необясними неща.

Gallery
Сътворението на Адам - Микеланджело, 1511 г.

Може би е просто съвпадение, но сходствата наистина са прекалено много. Микеланджело, който от малък се увлича по анатомия и е направил първата дисекция на труп на 17 години, е черпил вдъхновение от човешкото тяло за тази си творба. Специалистите по невроанатомия отбелязват, че нивото на детайлите в картината показва добро познаване на човешкия мозък, включително и на по-малко известните му елементи. Картината е една от най-известните в Сикстинската капела и навярно в същото време е била и един нагледен урок по анатомия.

Снимка: FrameAngel / Shutterstock.com 

Gallery
Мона Лиза - Леонардо да Винчи, 1517 г.

Може би най-известното произведение на изкуството е създадено от прочутия Леонардо между 1502 и 1506 г., макар че той продължава да работи по него до 1517 г. Картината се намира в Лувъра и по цялото платно се виждат цифри и букви - от инициалите на художника в лявото око до числото 72 в арката на моста на заден фон. Някои считат, че е възможно творбата да е нарисувана още през 1490 г. или малко по-късно, тъй като на гърба на картината е изписано числото 149, а четвъртата цифра е заличена.

Снимка: Oleg Golovnev / Shutterstock.com

Gallery
Мадона със св. Джованино - Доменико Гирландайо, края на 15. век

Картината изобразява Богородица и едно доста здраво на външен вид бебе Исус, но дори изненадващо мускулестата физика на младенеца не е най-интересното нещо тук. Ако се вгледате в задния фон, ще видите мъж, който закрива очите си заради ярката светлина от неидентифициран предмет в небето. НЛО? Може би. Векове преди инцидента в Розуел човечеството очевидно е било запленено от идеята за странни същества, идващи от небето.

Източник: By Jebulon - Own work, CC0, Link

Gallery
Вечеря в Емаус - Караваджо, 1601 г.

Творбата е шедьовър от началото на 17 век, дело на майстора Микеланджело да Караваджо. Картината има две версии - една в Пинакотека ди Брера в Милано и една в Националната галерия в Лондон. Тя показва момента, в който Исус се разкрива пред двама апостоли след своето възкресение като лондонското версия е нарисувана през 1601 г. пет години преди картината в Милано. Исус е изобразен без брада на мрачен и празен фон. На края на масата има кошница с храна, за която се счита, че изобразява света на ръба. Освен това сянката с форма, наподобяваща риба, представлява мълчаливия код на ранните християни.

Източник: Caravaggio - National Gallery, London web site, Public Domain, Link

Gallery
Разделението на светлината и мрака - Микеланджело, 1512 г.

"Разделението на светлината и мрака" е един от деветте централни панела в Сикстинската капела и е създадена последна от Микеланджело. Освен това тя изглежда малко по-различно от другите, тъй като поради някаква странна причина авторът е решил да внесе светлината в образа през средата, а не от обичайния ляв ъгъл. Възможно е това да е заради факта, че вратът е доста точно изображение на човешкия мозък. Тъканта, която върви надолу от средата на робата също образува странна издутина, за която много експерти считат, че представлява гръбначния стълб.

Източник: Michelangelo - Web Gallery of Art[1], Public Domain, Link

Gallery
Пророк Закария - Микеланджело, 1512 г.

Микеланджело завършва тази картина в Сикстинската капела през 1512 г. като тази религиозна творба изобразява пророк Закария, един от по-малко известните пророци от Библията. Някои историци вярват, че тази картина всъщност е свързана с тогавашния папа Юлий II, който имал обтегнати отношения с художника. На заден фон Микеланджело изобразява двама ангели, единият от които е поставил палеца си между показалеца и средния пръст - обиден знак, за който се предполага, че е насочен именно към папата.

Източник: Michelangelo Buonarroti - scanned from book, Public Domain, Link

Gallery
Моцарт на 6 години - Пиетро Антонио Лоренцони, 1763 г.

Предполага се, че  тази картина на малкия музикален гений съдържа няколко знака на свободните масони - една от ръцете на Моцарт е скрита, което показва принадлежността на художника към братството и дори загатва за неговото конкретно ниво в йерархията. Картината се намира в Международния музей на Моцарт в Залцбург.

Източник: Pietro Antonio Lorenzoni (1721-1782) - http://rmc.library.cornell.edu/mozart/images/young_mozart.htm; Portrait owned by the Mozarteum, Salzburg, Public Domain, Link

Gallery
Нидерландски пословици - Питер Брьогел Стария, 1559 г.

Питер Брьогел Стария или Питер Бьогел Селския е фламандски ренесансов живописец, известен със своите пейзажи и битови сцени. Тази творба изобразява различни нидерландски пословици и първоначално е носила няколко други имена, сред които и "Опак свят". По последни преброявания на нея са поместени 125 пословици като вероятно има и още, които все още не са разпознати. Картината се намира в музей в Берлин.

Източник: Pieter Brueghel the Elder (1526/1530–1569) - WwG8mD89xbELbQ at Google Cultural Institute, zoom level maximum, Public Domain, Link

Gallery
Давид и Голиат - Микеланджело, 1509 г.

"Давид и Голиат" е прочута картина, изрисувана върху тавана на Сикстинската капела във Ватикана. Предполага се, че цялата композиция има форми, които отразяват буквите от азбуката на иврит. По-обстойно наблюдение на двете фигури се вижда, че те всъщност оформят буквата "гимел". В мистичната традиция на кабала тя означава "сила".

Източник: Michelangelo - Web Gallery of Art:   Image  Info about artwork, Public Domain, Link