Ваксина за респираторен синцитиален вирус, разработена от британската компания "ГлаксоСмитКлайн", е 82,6 процента ефективна, предаде Ройтерс, като цитира данни от късен етап на изпитвания с участието на по-възрастни доброволци. 

Той е основна причина за пневмония при малки деца и възрастни хора, като води до хиляди хоспитализации и смъртни случаи всяка година. Сложната му молекулярна структура и опасенията за безопасност възпрепятстват усилията за разработване на ваксина, след като вирусът е открит за първи път през 1956 г.

При изпитванията, включващи приблизително 25 000 души на възраст 60 години и нагоре, е тествана единична доза от експериментален препарат срещу плацебо.

Ефикасността на ваксината срещу тежко протичане на инфекция на долните дихателни пътища, причинена от респираторен синцитиален вирус, е 94,1%, твърди британският производител на лекарства.

"Това са наистина изключителни резултати, като се има предвид, че вирусът днес остава една от основните инфекциозни болести без ваксина, въпреки изследвания, продължили над 60 години", казва в разпространено изявление Тони Ууд, главен научен директор в "ГлаксоСмитКлайн".

Компанията е важен участник в надпреварата за разработване на безопасна и ефективна ваксина за респираторен синцитиален вирус, която, ако бъде одобрена, се очаква да генерира милиарди продажби.

От "ГлаксоСмитКлайн" казаха през юни, че изпитванията са дали статистически значими резултати, но днес бяха представени подробности за ефективността на ваксината, отбелязва Ройтерс.