Болки в корема, проблеми с храносмилането, липса на апетит или обратното - вълчи апетит, тревожност, възпаление около ануса ...

Това са признаци, които издават присъствие на паразити – острици, глисти, тения.

Как да ги разпознаем и какво може да направим, обясняват специалисти от parents.fr.

Острици

Движенията на тези малки червеи обикновено нарушават съня на детето, защото са активни нощем. А през деня то е неспокойно, нервно и недоспало.

Причината е, че остриците живеят в тънкото и в дебелото черво. След оплождането женските се придвижват към правото черво, а вечер излизат през ануса, за да снесат яйцата си там. Това предизвиква силен сърбеж.

Детето се чеше, а яйцата попадат под ноктите на ръцете и върху дрехи и чаршафи. Така то се заразява отново и предава заразата на други деца и възрастни.

При момичетата остриците могат да влязат във влагалището и да предизвикат възпаление или цистит.

Има лечение, което ще избави малкото дете от остриците, но е добре да се профилактира цялото семейство. Курсът на лечение се повтаря 2-3 пъти, за да се постигне резултат.

Добре е през нощта да обуете на хлапето тесен бански, за да не се чеше отзад.

А, за да предпазите и останалите членове на семейството от заразата, наложете още по-строги правила за хигиена.

Мийте пода на жилището с дезинфектант, а чаршафите и долното бельо - старателно изварявайте.

Глисти

Често първите симптоми са подвеждащи – явява се кашлица, която прилича на бронхит. Тя преминава бързо, но се явява голяма умора. Детето е неразположено, има болки в корема и диария. То проявява и признаци на нервност.

Детето обикновено се заразява, когато яде ягоди, къпини, малини, по които от почвата са полепнали яйца на глисти. Те попадат в тънкото черво и от тях се излюпват личинки. Те пробиват чревната стена и по кръвен път се пренасят първо до черния дроб и после в белите дробове.

За да се развиват обаче, те нуждаят от кислород, който идва при дишане. И чрез слузния секрет на бронхите те попадат в храчките, а при преглъщане отново отиват в червата. Това е цикълът на паразита.