Раковите заболявания са по-скоро причинени от начина на живот и външни фактори, отколкото на "лош късмет". Това смятат учени, цитирани от Би Би Си. 

Изследване, публикувано в медицинския журнал Nature, достига до извода, че едва между 10 и 30% от видовете рак са причинени от естествените начини, по които тялото ни функционира или на "късмета". 

Раковите болести възникват, когато клетките на тялото започнат да се делят "като луди", неконтролируемо, обясняват учените. Това може да бъде причинено от т.нар. "вродени фактори", които са част от начина, по който тялото оперира. Например, такъв риск съществува всеки път, когато дадена клетка се дели. Другите възможни причини са т.нар. "външни фактори", като пушенето, UV лъчите, замърсяването и прекомерното тегло.

Последната теза, предложена от учените, разглежда ролята на вътрешните и външните фактори. Според изследователи от центъра за ракови изследвания Stony Brook в Ню Йорк, от 70 до 90% от риска да придобием раково заболяване се дължи на външните фактори. "Външните фактори играят голяма роля и хората не могат да се крият зад лошия късмет", подчертава директорът на центъра д-р  Юсуф Ханун. "Не може да пушат и да казват, че е лош късмет, че имат рак", допълва той и сравнява заболяването от рак с руска рулетка - ако имаш няколко вредни фактора, вече патронът в пищова не е само един, а са няколко. 

Д-р Ема Смит от Cancer Research изтъква, че здравословни навици, като липсата на тютюнопушене, задържането на нормално за ръста тегло, консумирането на здравословни продукти и намалената употреба на алкохол, не са абсолютна гаранция срещу раковите заболявания, но все пак те значително намаляват риска от развитието на такива.

Източник: Мениджър Нюз