Когато детето е малко, всяко повишаване на температурата хвърля родителите в паника. В повечето случаи вдигането на градусите е спонтанна реакция, с която организмът отговаря на инфекцията и не е сигнал за опасност.

Ето отговор на осем най-често задавани въпроса.

Дава го френският педиатър д-р Грегоар Беноа, който има дълга практика в Спешна помощ и е главен лекар в университетска болница „Амбоаз Паре“ в Париж.

1. Температурата е по-сериозна при децата в сравнение с тази при възрастните

ГРЕШНО. Температурата при децата в изключително редки случаи сама по себе си е сигнал за тежко заболяване. В повечето случаи тя се дължи на вируси и се регулира спонтанно в рамките на няколко дни.

При възрастните – обратно. Те по-рядко качват температура, но е по-тревожно, защото често това е сигнал за бактериална инфекция.

2. Трябва да се реагира, щом мине 38 градуса

ПРАВИЛНО. Трябва да се вземат мерки и да се дадат лекарства за понижаването ѝ, но след като се вдигне над 38,5. Това се прави, за да се облекчи състоянието на детето, ако то чувства главоболие, дискомфорт, а не, за да се понижават градусите.

3. Веднага да се търси консултация

ПРАВИЛНО. Ако детето е под 3 месеца, консултация с педиатър е задължителна. На тази възраст причината за повишаване на температурата веднага трябва да бъде установена, защото може да се дължи на бактериална инфекция, която е потенциално опасна за най-малките.

Ако детето е по-голямо, жизнено е, има апетит и няма други оплаквания, може да се изчака 3 дни, преди да се търси консултация.

4. Парацетамолът сваля температурата

ГРЕШНО. Няма как да премахнете температурата като с магическа пръчка, ако разчитате на парацетамол. Наистина той има антипиретични свойства и може да я понижи, но парацетамолът е най-вече обезболяващо средство.

Трябва да напомним, че основната цел на лекарствата, които даваме, не е да се понижат градусите, а детето да се облекчи и да се чувства по-добре.

Така че, ако лекарят е предписал парацетамол, а градусите продължават да се колебаят нагоре-надолу, не се притеснявайте.