Клас антибиотици, които лекарите предписват често на бременните жени, бе свързан с по-висок риск от родилни дефекти (особено на сърцето). Поне в сравнение с пеницилина. Това сочи ново изследване, публикувано в BMJ.

Макролидите са вид антибиотици, извличани от родените в почвата бактерии. Използват се за лечение на често срещани бактериални инфекции, включително стрептококи в гърлото, и се предписват на хора, които имат алергия към пеницилина. Срещани по-често като азитромицин, еритромицин и кларитромицин, макролидите трябва да се използват само тогава, когато други алтернативи не са налични, като по възможност бременните жени трябва да стоят настрана от тях.

За да достигнат до тези заключения, учените от Лондонския университетски колеж са проучили данните за над 100 000 деца, родени във Великобритания в периода 1990 – 2016. Освен това анализират и още 82 314 деца, чийто майки са пили макролиди или пеницилин преди бременността си, както и над 53 хил. техни братя или сестри. Почти 1/3 трета от майките са приемали най-малко един антибиотик по времена ба бременността – пеницилинът и макролидите съставляват съответно 69 и 10 процента от предписаните лекарства.Снимка: Sherry Yates Young / Shutterstock

Изследователите откриват, че макролидите, приемани в първия триместър от бременността, водят до по-големи родилни дефекти в сравнение с пеницилина (особено по отношение на кардиоваскуларната система). Децата също така са по-предразположени и към генитални деформации. Общо взето 2.1 процента от децата, родени от над 8600 майки, приемали макролиди, са имали сериозен родителен дефект. Тази стойност е 1.7 процента при жените, които са пили пеницилин.

Учените препоръчват бременните жени да избягват макролидите, особено когато има други алтернативи.

Източник: IFLScience