Китайски изследователи създадоха образен биомаркер за болестта на Паркинсон (БП), който ще бъде особенио полезен при диагностиката ѝ и разработването на лекарства.

БП е дегенеративно състояние на мозъка, което протича със симптоми като тремор, бавни движения и нарушения на съня, а сред застаряващото население се увеличават случаите ѝ, казва проф. Е Къцян, който е част от научния екип.

Той е категоричен, че ранната диагностика и предприемането на мерки за забавяне на развитието на болестта, дори предотвратяването ѝ, са основни научни предизвикателства за експертите, работещи в тази сфера.

Учените казват, че липсват маркери за откриване в мозъчните клетки на специфични патологични групи, известни като телца на Леви - важен индикатор за заболяването. Заради това диагностицирането му зависи главно от клиничните симптоми без обективни показатели, обяснява проф. Чжан Чжътао от университета в Ухан. 

 Изследователският екип е разработил съединение с малка молекула с висока селективност за телцата на Леви, което може да осигури обективна основа за ранна диагностика и има голяма научна стойност и клинично значение.

Изследването е публикувано в списание Cell.