Наскоро Джеймс Майкъл Тейлър - един от най-обичаните актьори от култовия сериал „Приятели“ - загуби битката с рака на простатата. Единствено той не успя да вземе участие в специалния епизод „Приятели: Повторно събиране“ заради тежкото си състояние. Макар и за миг, светът сведе глава в негова памет. Дали обаче мъжете осъзнават колко опасно е това заболяване?

Статистиката сочи, че простатният карцином е на второ място сред онкологичните заболявания при мъжете. За съжаление, неговата поява не може да се предотврати по никакъв начин. Основният рисков фактор е възрастта, т.е. колкото повече остарява човек, толкова по-вероятно е да заболее от рак на простатната жлеза. Самият Телър с горчивина споделя в едно от интервютата си, че за съжаление откриват рака, когато той вече е в напреднал стадий и е направил метастази в костите. Медицината е безсилна.

Защо се стига до толкова фатално напредване на болестта?

Отговаря ни урологът от столичната „Хил клиник“ д-р Александър Боцевски:

Д-р Боцевски.

"Ракът на простатата е коварно заболяване. В началните си стадии то не предизвиква никакви симптоми. Пациентите се чувстват здрави и в отлична кондиция. Ако не правят ежегоден скрининг на простатата си при специалист, злокачественият процес може да се развива, без дори да подозират. Именно затова всеки мъж над 50-годишна възраст трябва да си изгради стабилен навик и всяка година да посещава своя уролог. При мен идват хора, които следят здравето на простатната си жлеза в продължение на 5-10 години и са отговорни, не пропускат преглед. За съжаление, имам и пациенти, които търсят консултация едва след като вече са почувствали първите симптоми. Това обикновено са метастази в костите, които говорят за напреднал стадий на заболяването, когато прогнозите не са много добри. Всяка година аз и моите колеги от клиниката се включваме в световната кампания Movember. Желанието ни е повече мъже да обърнат внимание на риска от рак на простатата и повече да посетят уролог. Истината е, че единствено професионален преглед може да открие рак на простатата в начален стадий, когато той е 100% лечим. Не бива в съвремието ни мъже да умират от заболяване, което може да се лекува само защото са неглижирали профилактиката. В желанието си да бъдем максимално полезни, през целия ноември консултациите на болни с новооткрит рак на простатата са безплатни в нашата клиника. Те могат да бъдат извършени и по документи, ако има разбира се налични пълния набор изследвания."

По данни на Американската агенция за разпространение на заболяванията 13 от всеки 100 мъже в САЩ развиват рак на простатата, което го прави едно от най-значимите социални заболявания. В Европа засегнати са не по-малко мъже. Причината за това от една страна е ръстът на онкологични заболявания, а от друга - застаряващото население. България, естествено, не е изключение от статистиката и у нас хиляди мъже ежегодно губят живота си.

Какво може да спре развитието на тази тенденция?

Movember е световна кампания за мъжко здраве, която води началото си от Австралия. Днес много държави в целия свят подкрепят идеята ѝ - да се промени отношението на мъжете към профилактичните урологични прегледи. Традицията е на 1 ноември участниците в кампанията да избръснат лицата си и да почнат да "отглеждат" мустаци. Естествената реакция на техните приятели, колеги и близки е да забележат промяната и да ги питат защо пускат мустак. Тогава гордият притежател на мустак обяснява причината за своето решение. Практически мустаците дават повод на мъжете да говорят по тема, която обичайно не е предмет на обсъждане. Така ноември се превръща в "мъжки" месец, а по време на многобройните прояви едноименната фондация успява да събере и не малко средства, които отиват в научни изследвания, свързани с простатния карцином.

"За разлика от австралийските ни колеги, ние не събираме средства - уточнява урологът д-р Боцевски - просто искаме повече мъже да преглеждат простатата си. Това е начинът да диагностицираме навреме рака и да го излекуваме. Голямата ми болка е, когато трябва да кажа на някой мой пациент и на семейството му, че е неоперабилен. Тежко е, защото ракът на простатата е едно от заболяванията, които може да се излекува напълно. Мъже обаче продължават да умират от него. Искам колкото може повече такива ситуации да бъдат предотвратени. Верният път е ясен - 30 минутен скрининг веднъж на 12 месеца."

В България вече има голямо общество, което познава Movember, ако вие искате да научите повече за движението, може да посетите mustak.eu.

"Обекти" също е сподвижник и съмишленик на кампанията за мъжко здраве.