Когато на шестгодишна възраст Лукас е диагностициран с рядък вид мозъчен тумор, уви, прогнозата не е благоприятна.

Френският лекар Жак Грил се изпълва с емоции, когато си спомня, че е трябвало да каже на родителите на момчето, че синът им ще умре.

Седем години по-късно обаче Лукас вече е на 13 години и от тумора не е останала и следа.

Според изследователите, които са го лекували, белгийското момче е първото дете в света, излекувано от глиома на мозъчния ствол - особено жесток рак.

"Лукас победи всички шансове", за да оцелее, казва Грил, ръководител на програмата за мозъчни тумори в центъра за рак "Гюстав Руси" в Париж.

Туморът, чието пълно наименование е дифузен вътрешен понтинен глиом (DIPG), се диагностицира всяка година при около 300 деца в САЩ и до 100 във Франция.

В навечерието на Международния ден за борба с рака при децата, който се отбелязва в четвъртък, медицинската общност приветства напредъка, благодарение на който 85 % от малчуганите вече преживяват повече от пет години след диагностицирането на рака.

Но перспективите пред децата с тумор DIPG остават мрачни - повечето от тях не доживяват и година след поставянето на диагнозата. Скорошно проучване установява, че само 10 % от тях са живи две години след това.

Радиотерапията понякога може да забави бързото развитие на агресивния тумор, но не е доказано, че някое лекарство е ефективно срещу него.

Няма друг случай като неговия

Лукас и семейството му пътуват от Белгия до Франция, за да могат да станат едни от първите пациенти, които ще се включат в клиничното проучване BIOMEDE, което тества потенциални нови лекарства за DIPG.

От самото начало Лукас реагира силно на лекарството за лечение на рак еверолимус, което му е разпределено на случаен принцип.

"По време на поредица от ядрено-магнитен резонанс наблюдавах как туморът напълно изчезна", казва Грил пред АФП.

Но лекарят не посмява да спре режима на лечение - поне до преди година и половина, когато Лукас разкрива, че така или иначе вече не приема лекарствата.

"Не знам за друг подобен случай в света", казва Грил.

Защо точно Лукас се е възстановил толкова напълно и как неговият случай може да помогне на други деца като него в бъдеще, предстои да разберем.

Седем други деца в клиничното проучване оцеляват години след поставянето на диагнозата, но само туморът на Лукас изчезва напълно.

Причината, поради която тези деца са реагирали на лекарствата, а други не, вероятно се дължи на "биологичните особености" на техните индивидуални тумори - казва Грил.

"Туморът на Лукас имаше изключително рядка мутация, която според нас направи клетките му много по-чувствителни към лекарството", добави той.

Да възпроизведем случая с Лукас

Изследователите проучват генетичните аномалии на туморите на пациентите, както и създават туморни "органоиди", които представляват маси от клетки, произведени в лаборатория.

"Случаят на Лукас дава истинска надежда", казва Мари-Ан Дебили, изследовател, който ръководи работата в лабораторията.

"Ще се опитаме да възпроизведем in vitro разликите, които установихме в неговите клетки", каза тя пред АФП.

Екипът иска да възпроизведе неговите генетични различия в органоидите, за да види дали след това туморът може да бъде унищожен толкова ефективно, колкото при Лукас.

Ако това се получи, "следващата стъпка ще бъде да се намери лекарство, което да има същия ефект върху туморните клетки като тези клетъчни промени", каза Дебили.

Въпреки че изследователите са развълнувани от тази нова следа, те предупреждават, че всяко възможно лечение все още е далеч.

"Средно от първата следа до превръщането ѝ в лекарство минават 10-15 години - това е дълъг и продължителен процес", каза Грил.

Дейвид Зиглер, детски онколог в детската болница в Сидни, Австралия, заявява, че през последното десетилетие ситуацията с DIPG се е променила драстично.

Пробивите в лабораторията, увеличеното финансиране и изпитвания като BIOMEDE "ме карат да съм убеден, че скоро ще установим, че сме в състояние да излекуваме някои пациенти", казва Зиглер пред АФП.

Източник: Science Alert