Хората, които като малки са получили ваксината БЦЖ срещу туберкулоза, се заразяват по същия начин с новия коронавирус, по който и неваксинираните. Това показва ново мащабно проучване на израелски учени от Тел Авив, публикувано в JAMA.

Откритието е значително, тъй като друго изследване, което тепърва трябва да бъде одобрено и публикувано в рецензирано списание, настояваше, че страните, в които са съществували универсални програми за ваксинация с БЦЖ, се отличават с по-малко случаи на коронавирус.

За да достигнат до това заключение, учените са проучили по-подробно данни за имунизацията на населението на Израел – между 1955 и 1982 г. децата, родени в страната, рутинно са били ваксинирани с БЦЖ. От 1982 г. насам обаче само имигранти от страни с висок брой случаи на туберкулоза са получавали въпросната ваксина. Именно поради тази причина учените са могли много лесно да проследят степента на инфекция и при двете групи.

Изследователите проучили внимателно хора на възраст между 35 и 41 години. Те били разделени на две групи – едните са родени три години преди програмата за ваксинация, а другите – три години след като програмата спира.

Впоследствие тези групи са сравнени с данните на хора, които са проявявали потенциални симптоми на коронавирус и съответно – са били тествани за COVID-19 между 1 март и 5 април тази година. В края на краищата изследователите анализират 72 060 тестови резултата, 3064 от които са били на хора, родени между 1979 и 1981 и които по всяка вероятност са били ваксинирани с БЦЖ, и 2869, родени в периода 1983-1985 и които най-вероятно не са.

361 от възрастните (11.7 процента) от първата група, които са получили задължителна БЦЖ ваксинация, са дали положителна проба за коронавирус. От неваксинираната група тази бройка не е кой знае колко по-различна - 299 души (10.4 процента). Разбира се, не е изключено във втората група да има и хора, които идват от страни, където е имало БЦЖ ваксинация. Това обаче само потвърждава извода на авторите, че тази ваксина не оказва специфичен защитен ефект срещу SARS-CoV-2.

Трябва да имаме предвид обаче, че изследването се характеризира и с редица ограничения. Така например извадката не включва безсимптомни носители, тъй като те не са получили PCR тестове. Освен това не е възможно да се сравнят процентите на заболеваемост и смъртност сред ваксинирани и неваксинирани хора, тъй като сред изследваните пациенти няма нито един смъртен случай.

Източник: JAMA